DS Novi Sad pokreće monitoring izbora: Kako su gradske vlasti trošile javni novac i menjale birački spisak? 1Foto: A. Latas/Danas

Gradski odbor Demokratske stranke najavio je monitoring izbora i svih predizbornih aktivnosti novosadske vlasti od januara i pozvao druge opozicione partije i građane da se pridruže.

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Novom Sadu Veljko Krstonošić pozvao je novosadsku opoziciju i građane da podrže i zahtev liste „Srbija protiv nasilja“ da se ponište svi izbori održani u nedelju, 17. decembra.

Borba za poništenje izbora, kako je rekao, u najboljem interesu Novog Sada i Novosađana.

– Samo tako može se sprečiti da se ono što se dešavalo u Beogradu ne ponovi na proleće u našem gradu kada po zakonu treba da se održe lokalni izbori. Ovi izbori su neregularni i lažni, kao što su neregularni i lažni bili svi izbori od kada su vlast prigrabili Aleksandar Vučić i njegove pristalice – rekao je Krstonošić.

Kako ističe, Srpska napredna stranka ima najveći partijski budžet na svetu jer oni celokupan državni budžet koriste kao svoj.

– Zloupotrebljavaju sve državne resurse da bi namakli glasove putem klasične kupovine, pritisaka, krađe, falsifikovanja zapisnika sa biračkih mesta i svih drugih zamislivih i nezamislivih metoda. Oni ovakve nazovi izbore mogu organizovati svake godine u svakom godišnjem dobu i uvek će proglasiti svoju pobedu – smatra Krstonošić.

Veljko Krstonosic
Foto: DS

Kaže da je ovakve rezultate izbora nemoguće priznati.

„Konkretno, naš predstavnik u Gradskoj izbornoj komisiji je glasao i glasaće protiv svih izveštaja o konačnim rezultatima izbora u Novom Sadu zbog malverzacija sa biračkim spiskovima i glasanjem od kuće – dodao je predsednik novosadske organizacije Demokratske stranke.

Krstonošić je najavio da će monitoringom izbornog procesa biti obuhvaćeno trošenje javnog novca, promene u biračkom spisku na području grada, mediji i svi ostali mehanizmi putem kojih aktuelna vlast oblikuje glasačko telo i, kako navodi, lažira izbore.

„Svaka isplata budžetskih sredstava za socijalne potrebe, sportske klubove, organizacije u kulturi i slično u Novom Sadu – sve je to isključivo u funkciji namicanja glasova na izborima. Zbog toga se ti putevi izvlačenja para moraju staviti pod nadzor. Primera radi, tražićemo podatke o broju korisnika socijalnih davanja preko Centra za socijalni rad i drugih institucija i ustanova u prethodnom periodu, ali i u istom periodu prošle godine, kada nije bilo izbora“, navodi on.

Dodaje da znaju da se ti brojevi značajno razlikuju.

„Tražićemo i podatke o broju novoprijavljenih prebivališta u gradu i novoupisanih birača jer znamo da će režim sada početi da svoje aktiviste ‘seli’ u Novi Sad“, zaključuje Krstonošić.

U DS smatraju da nema smisla učestvovati na izborima po pravilima naprednjaka.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari