DS: Sporazum iz Vašingtona umesto rešenja nosi niz novih problema 1Foto: Preentscreen RTV

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine „neće doprineti rešavanju pitanja Kosova i Metohije, ali će verovatno otvoriti niz novih problema, sa kojim se Srbija do sad nije suočavala u nastojanju da na prihvatljiv način reši kosovski spor“.

„Reč je o neobičnom dokumentu kakav verovatno nije viđen u istoriji diplomatije, jer se u njemu nalazi niz logički nepovezanih stavki, među kojim su i premeštanje ambasade u Izraelu u Jerusalim i još neke koje uopšte nisu povezane sa suštinom spora“, saopštila je DS.

Kako je navela, „bez bojazni da se pretera u oceni, može se reći da je novi sporazum koji je potpisan u Vašingtonu, na žalost, još jedno svedočanstvo o upotrebi diplomatije za unutarpolitičku stranačku kampanju umesto za ostvarivanje državnih spoljnopolitičkih ciljeva“.

Takođe je navedeno da su „potpisani dokumenti nazvani sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa, ali se u usaglašenom tekstu uglavnom ponovo navode stavke iz čitavog niza sporazuma koji su još ranije potpisani (o infrastukturi), čime se zamagljuje istina da novih elemenata koji se tiču ekonomije ima vrlo malo“.

„Jedini novi elementi u normalizaciji ekonomskih odnosa su oni kojim se studija izvodljivosti o deljenju jezera Gazivode, kao pouzdanog izvora vode i energije, prepušta Ministarstvu energetike SAD. Navodi se takođe da će strane sarađivati u vezi izgradnje zajedničkog prelaza u Merdaru i da će Priština pristupiti ‘mini-šengenu’, sistemu koji je još na nivou ideje i koji nije zaživeo u stvarnosti“, navedeno je u saopštenju.

Kako je DS istakla, „činjenica da je za ovakve skromne rezultate sporazuma, za koji nema garancije da će zaživeti, bilo potrebno angažovanje SAD, predstavlja samo još jedan dokaz da strane nisu sposobne da se dogovore o životnim pitanjima bez posrednika sa autoritetom“.

„SAD se sa svoje strane nisu ni na šta obavezale, a finansijske institucije koje predstavljaju podršku još ranije propisanim projektima su pre svega kreditne institucije, što ne znači da će finansirati te projekte pre realne studije izvodljivosti“, naglasila je DS.

Ova stranka „ponovo ističe da su pregovori i sporazumi nesumnjivo najbolji put rešavanja političkih sporova, a da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine u interesu svih zainteresovanih strana“.

Sporazum u Vašingtonu, međutim, „koncipiran je tako da bude od koristi domaćinu, a da potpisnicima ne nanese štetu na unutrašnjem planu“.

„Očigledno želeći da bude od koristi američkom predsedniku Trampu u njegovoj novoj izbornoj kampanji, Vučić je pristao da se u tekstu sporazuma nađu i stvari koje mogu biti štetne po Srbiju na međunarodnom planu, a pre svega u odnosima sa Evropskom unijom“, ukazala je DS.

Kako je još navela, „umesto normalizacije odnosa u regionu i učvršćivanja položaja Srbije u svetu, Aleksandar Vučić već osam godina koristi ‘kosovsko pitanje’ isključivo za održavanje međunarodne podrške njegovoj ličnoj vlasti“.

„Sama činjenica da u delegaciji nije bilo iskusnih diplomata, nego isključivo sledbenika predsednika Vučića, ukazuje na to da je prioritet ove posete bio da se ona na odgovarajući način prikaže javnosti Srbije, a ne da se zaštite interesi države Srbije“, zaključila je DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari