DS: Troškovi polaska u školu za jedno dete veći od minimalca 1Foto: Logo

Roditelji školske dece dočekuju početak nove školske godine u nikada težem položaju tokom poslednjih dvadestak godina, jer su troškovi polaska u školu, zbog visoke inflacije, postali veći od minimalne zarade u Srbiji, saopštavaju iz Demokratske stranke.

Komplet udžbenika za sedmi razred osnovne škole, u zavisnosti od izabranih izdavača, iznosi i do 18.000 dinara, kada se na ovaj iznos dodaju troškovi kupovine svesaka, pribora, ranca, patika i garderobe – za opremanje deteta za prvi dan školske godine, neophodno je obezbediti preko 36.000 dinara, što prevazilazi iznos minimalca u Srbiji, kaže Goran Radojev, predsednik Resornog odbora za obrazovanje Demokratske stranke.

“Ova računica se odnosi na samo jedno školsko dete, a roditelji dvoje i više dece, zbog ovako velikog finansijskog opterećenja, neretko krajem leta uzimaju i kredite kako bi njihova deca mogla bezbrižno da nastave školovanje. Demokratska stranka je pre više od pola godine predložila detaljan plan kojim bi učenici dobili besplatne udžbenike, uz minimalna izdvajanja iz budžeta, a sprečio bi se istovremeno i monopol i svaki eventualni pokušaj korupcije na tržištu udžbenika”, rekao je Radojev.

No, kako dodaje, Vlada Srbije je ignorisala ovaj predlog i pokazala još jednom da joj je interes pojedinih izdavačkih kuća bitniji od interesa građana Srbije.

Nakon promena, Demokratska stranka će učiniti sve što je u njenoj moći da obrazovanje zaista bude besplatno, jer interes roditelja i dece mora da bude na prvom mestu, najavljuje Radojev.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari