DSS (ponovo) postaje "Novi", odluka možda nesvrishodna 1foto: Printscreen N1; promo DSS

Na skupštini Demokratske stranke Srbije (DSS) zakazanoj za nedelju odlučivaće se i o promeni imena ove stranke u „Nova Demokratska stranka“, skraćeno „Novi DSS“, najavio je njen predsednik Miloš Jovanović tokom gostovanja na N1.

Odluka Skupštine stranke biće formalno priznanje odluke Predsedništva nakon trećeaprilskih izbora da se krene u gradnju Novog DSS.

DSS (ponovo) postaje "Novi", odluka možda nesvrishodna 2
Logo korišćen tokom 2019. godine, foto: Promo

Upravo predznak koji bi trebalo da bude dodat imenu, odnosno to što stranka ime ne menja potpuno, znači da ovakva odluka ne predstavlja otklon od dosadašnje istorije, već pravljenje bilansa i novu šansu za koju su se pet godina mukotrpno borili, istakao je Jovanović. On je naveo i da neće bežati od određenih grešaka koje je DSS pravila.

-Demokratska stranka Srbije je, poput Srbije, mnogo žilava i pretrpela mnoge napade. Mi smo možda jedina stranka koja će obeležiti 30 godina postojanja. Imamo čak i novu perspektivu, javljaju se novi ljudi. U rukovodstvu je izvršila smenu generacija, koja nas čeka i po dubini. DSS je 14 godina u opoziciji, rekao je Jovanović obrazlažući predlog za promenu imenu.

DSS ne pokušava prvi put da postane „novi“. Predsednik ove stranke je 2019. najavljivao moguću promenu imena, a stranka je, pred osnivanje pokreta Metla 2020, u okviru kog je ova stranka izašla na izbore 2020. godine, koristila logo sa natpisom „Novi“. Inače, ovo ne bi bila prva promena imidža ove stranke u Jovanovićevom mandatu, s obzirom da je nakon njegovog dolaska na čelo stranke promenjen vizualni identitet stranke.

Jovanović, koji je prvobitno nakon ostavke Sande Rašković-Ivić bio v.d. predsednik, na funkciju predsednika stranke je izabran 2017, pa reizabran 2021. godine.

Lj. Milenković: Istorija pokazala – dodavanje reči u ime rogobatno i nesvrsishodno

Politiki konsultant Dušan Lj. Milenković za naš list navodi da nije siguran koliko će ova odluka biti svrishodna za DSS.

– Imena koalicija mogu da pozitivno utiču na to da se preventiraju neke negativne percepcije članica koalicija, te da se tako dobije neki glas više, ali ja ne mogu da se setim da je neko menjanje imena stranke imalo ozbiljniji uspeh, navodi Lj. Milenković i kao pozitivan primer, uz napomenu da se radi o potpuno novoj stranci, navodi to što je Srpska napredna stranka napravila otklon od negativne percepcije Srpske radikalne stranke.

Neki od primera dodavanja reči u ime stranke su „Nova Demokratska stranka“ koju je Boris Tadić osnovao nakon provlačenja iz Demokratske stranke, a ova stranka preimenovana u Socijaldemokratska stranka (SDS). Setimo se i frakcije Srpskog pokreta obnove – „Izvorni SPO“, čiji su pokretači bili bivši funkcioneri SPO Srđan Srećković i Sanja Čeković. Oni su frakciju formirali nakon isključenja iz SPO-a, a svoje postojanje „Izvorni SPO“ završio je utapanjem u stranku „Zajedno za Srbiju“ Dušana Petrovića.

DSS (ponovo) postaje "Novi", odluka možda nesvrishodna 3
Foto: Privatna arhiva

Ovakvo dodavanje predznaka je rezultovalo rogobatnim nazivima, koji su se pokazali neuspešnim, a da li će tako biti i u slučaju DSS naš sagovornik kaže da ne zna jer nije imao uvid u istraživanja.

Upitan da li bi DSS trebalo da ima potrebu da se odvaja od svoje tradicije Lj. Milenković odgovora da je ova stranka u problemu kada se govori o njenoj podršci, ali da je od imena veći problem celokupno ponašanje ove stranke.

-Njihov problem postoji još od parlamentarnih izbora 2014. godine kada su ostali ispod cenzusa. Činjenica je, sa druge strane, da su počeli da raste. Gotovo samostalno su prešli cenzus, uz samo frakciju Pokreta obnove Kraljevine Srbije, koja je i manji deo POKS-a i nije zadržala ime, navodi naš sagovornik.

Smatra da mnoge druge stranke sa svojim imenima imaju više limita, nego stranka Miloša Jovanovića sa svojim. Ali ponavlja da ako su im procene takve da će im promena imena doneti više političkih poena – onda bi trebalo da ime potpuno promene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari