Dugački red za narodnu inicijativu Kreni-Promeni kojom traže trajnu zabranu eksploatacije litijuma i bora 1foto: Danas/Vojin Radovanović

“Istakao bih ponašanje v.d. načelnika u Novom Sadu Branislava Radovanovića kao skandalozno. Potpuno protivpravno je, samoinicijativno, povukao overivače koji su otišli na četiri lokacije“, rekao je juče direktor kampanje tima “Kreni-promeni“ Savo Manojlović, ispred šatora u kom sakupljaju potpise za narodnu inicijativu kojom predlažu usvajanje zakona za trajnu zabranu eksploatacije litijuma i bora.

Manojlović je dodao da su ranije dobili zvanični mejl od službenika uprave da će im dati overivače, a Radovanović je, tvrdi Manojlović, pretio da će otpustiti one koji su pustili overivače da izađu na teren.

“U Novom Sadu je supspendovan Ustav Republike Srbije i postoji okupacijska partijska uprava“, ocenio je Manojlović, dodavši da je spreman da Radovanoviću pruži pravnu pomoć ako je, s obzirom na svoj v.d. status, ucenjen da ovako postupi.

U Čačku ne znaju da su po novom Zakonu o referendumu i narodnoj incijativa dužni da overavaju potpise.

Šator su iz Pionirskog parka, gde su ranije kampovali, prebacili prekoputa ulice, kod spomenika caru Nikolaju Drugom, kako predsednik Srbije, ovog puta, sa terase ne bi morao da maše praznoj ulici, naveo je Manojlović.

Ispred belog šatora red duž trotoara. Oko stotinu građana, mahom onih starijih i penzionera, čeka da potpisom podrži ovu inicijativu. Na njih stotinu – jedan overitelj.

Sa ovakvim odzivom potrebnih 30.000 potpisa bi skupili za dva dana, ali kada bi imali dovoljno overitelja, komentarisao je Savo sa građanima.

– Došla sam sa Mirijeva i ostavila ručak uključen. Mislila sam da će biti manje ljudi, moram nazad da mi ne zagori. Do kada sakupljate potpise?, upitala je jedna građanka Manojlovića.

-Hvala što ste došli. Ne brinite – od 8 do 22 časa, svaki dan. Ali dođite što pre, da što pre skupimo i predamo, odgovorio joj je.

Oni sa čipovanom ličnom idu direktno kod overitelja, oni bez idu kod Marine i Kristine da uzmu formular koji prvo moraju da popune, pa nazad u red.

Ima onih koji formulare uzimaju i za prijatelje i porodicu, kako bi ih kod kuće popunili i onda doneli, te tako ubrzali proceduru.

Kada sakupe potrebnih 30 hiljada potpisa, narodnu inicijativu predaće ih Narodnoj Skupštini Srbiji, te ona tako postaje zvaničan predlog zakona, o kojem moraju da se izjašnjavaju poslanici.

Jednu stariju gospođu smo upitali šta ju je motivisalo da po hladnoći čeka u redu. “Pratim sve akcije Kreni-Promeni, nema peticije koju nisam potpisala, i protesta na kom nisam bila. Ako se mi sami ne pokrenemo nećemo moći ni da ostvarimo išta pored ovakve vlasti“, odgovarila je ona.

Kreni-Promeni koristi izmene Zakona o referendumu i narodnoj incijativi, izdejstvovane protestima. Ipak u određenim opštinkim i gradskim upravama imaju probleme, poput Čačka, gde uprava nije upoznata da po izmenama Zakona je dužna da overava potpise.

Gde će sve sakupljati potpise – građani se mogu informisati preko društevnih mreža ovog pokreta.

Manojlović kaže da za razliku od prošle inicijative koja nije bila verifikovana, ovom, umesto prethodnih 20 godina, na zahtev meštana, traže trajnu zabranu iskopavanja litijuma i bora.

Potpisivanje su pomerili na zahtev državne uprave, kako bi izašli na uslov strankama i kako bi se njima omogućili overitelji.

Iako je ranije, kako kaže, opoziciji i ekološkim organizacijama nudio opstrukciju izbornog procesa, koje neće biti, jer oni kojima su to nudili za to nisu bili. “Čak smo zbog predloga dobili neku vrstu kritike. Opoziciji želimo svu sreću na izborima, ne želimo da šaljemo kontradiktorne poruke“, poručio je Manojlović.

Upitan koliko je RioTinto i dalje tema, s obzirom na rat u Ukrajini i izbore, odgovara da “novinari često pišu da ima ‘nekoliko stotina’ ili ‘nekoliko hiljada’ ljudi“, te rekao da red od stotinu ljudi dokazuje da je ekologija i dalje tema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari