Dveri: Poništiti Briselski sporazum 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Nakon odluke Prištine da kvazi predstavnike Srba imenuje za ministre u Vladi Kosova, ogoljeno je da Zapad od Srbije trži da prizna kvazidržavu Kosovo, da se ukine Republika Srpska i unitarizuje Bosna i Hercegovina i da se ta država uvuče u NATO, izjavio je narodni poslanik Dveri Borko Puškić.

Puškić je u pisanoj izjavi naveo da Dveri zbog toga smatraju da sada treba preduzeti jasne i konkretne državotvorne mere u pravcu reintegracije KiM, što pre svega podrazumeva poništavanje Briselskog sporazuma, kao i svih štetnih sporazuma potpisanih pre dolaska SNS na vlast, kako bismo ponovo uspostavili sve srpske institucije na severu naše južne pokrajine.

Dveri smatraju da je nakon toga neophodno raspisati izbore po srpskim zakonima i Ustavu, odbacujući svaku pomisao da u tom procesu treba uvažiti bilo koji pravni akt Kosova, i da u postupak reintegracije južne srpske pokrajine mora biti uključena i civilna zaštita, koja bi uz povratak 1000 pripadnika srpskog državnog osoblja, u skladu sa rezolucijom 1244, bila adekvatan mehanizam odbrane Srba.

Puškić je istakao da je u ovoj situaciji neophodno uputiti i zahtev Generalnoj skupštini UN da održi sednicu posvećenu Kosovu, jer je od 193 članice većina na strani međunarodnog prava, a samim tim i Srbije, jer 100 država ne priznaje Kosovo.

Prema njegovim rečima, jasno je da se vodećim zemljama Zapada žuri da afirmišu i zaokruže kosovsku nezavisnost kako bi sa jedne strane legitimisali agresiju izvršenu nad Srbijom, a sa druge da bi lagodnije izašli iz sukoba sa Rusijom koji su inicirali i koji se sada upravo Evropi i njihovim građanima obija o glavu.

Što se KiM tiče, ukazao je Puškić, Vlada Srbije nema drugog izbora nego da prekine sve pregovore u Briselu i da se okrene svojim tradicionalnim prijateljima, pre svega Rusiji i Kini kao stalnim članicama sa pravom veta u SB UN, gradeći novi politički kurs na temeljima Ustava Srbije i jedine važeće rezolucije 1244.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari