Dveri, Zavetnici, POKS i Novi DSS traže Vučićevu ostavku i izbore 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predstavnici pokreta Dveri, Zavetnika, POKS-a i Novog DSS-a zatražili su danas ostavku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i vanredne izbore na svim nivoima, zato što on, kako su naveli, „sprovodi politiku koju nije kandidovao na izborima“.

Predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski pozvala je Vučića da kandiduje na izborima nezavisno Kosovo, a da će, kako je rekla, „državotvorna opozicija kandidovati celovitu Srbiju“, pa da se vidi ko će koliko glasova da dobije.

Na konferenciji za novinare ispred RTS Stamenkovski je istakla da je slogan „Vaše pravo da znate sve“ obesmišljen jer je Javni servis u tek nekoliko sekundi izvestio o skupu podrške Kosmetu u petak, koji je, kako je rekla, „bio najveće okupljanje koje je Beograd video u poslednjih deset godina“.

Za jučerašnji satanak u Ohridu Milica Đurđević Stamenkovski je rekla da predstavlja simbol šta znači kad neko „proda veru za večeru“, jer se Vučić obavezao da prihvati sve što je pričao da neće.

„Prihvatio je sve tačke osnovnog sporazuma, a pre nekoliko dana baš ovde na RTS-u rekao je da će se o svemu tek razgovarati. Najavljuju kao pozitivno to što će posle ratifikacije sporazuma biti održana donatorska konferencija gde treba da nas nagarade što smo prodali svoju zemlju. Prodao je veru za večeru, a nama ne treba večera za stolom gde se komada Srbija“, rekla je predsednica Zavetnika.

Ona je naglasila da Vučić nije Srbija i da je, kada je pobedio na izborima, on kandidovao drukčiju politiku od one koju sprovodi.

Lider Novog DSS-a Miloš Jovanović dodao je da Vučić uvodi zemlju u nestabilnost, odnodno da je baš on glavni i jedini izvor nestabilnosti u zemlji zbog protivustavne politike koju vodi.

„Jedini način prevazilaženja krize je Vučićeva ostavka i izbori na svim nivoima, to je jedino sredstvo, jer sadašnja vlast nije dobila mandat da počini čin veleizdaje“, rekao je Jovanović.

Lider pokreta Dveri Boško Obradović potvrdio je stav da je jedino rešenje političke krize ostavka predsednika Aleksandra Vučića i pozvao na okupljanje u petak 24. marta u 12.44.

„Pozivamo građane da zajedničkim snagama svih koji su protiv ove vlasti i francusko-nemačkog sporazuma, u petak, 24. marta u 12:44 blokiramo sve institucije u državi, počevši od gradskih i opštinskih uprava do Vlade Srbije. Toga dana obeležićemo godišnjicu početka NATO bombardovanja u svim gradovima i opštinama gde će se održati blokade i pozvati na još veće nacionalno okupljanje oko zahteva da Vučić mora da ode“, rekao je Obradović.

On je naveo da se Vučić sinoć u Ohridu „neovlašćeno obavezao“ da počne sa primenom sporazuma koji je prihvatio u Briselu 27. februara, što je Obradović ocenio kao neku vrstu državnog udara.

„Nakon što je vladajući režim blokirao sve medije za javnu raspravu o francusko-nemačkom sporazumu i njegovim posledicama po Srbiju, nakon što je ukinut rad parlamenta i zabranjena skupštinska rasprava na tu temu, nakon što je više hiljada građana blokirano od strane policije da dođe na veliko nacionalno okupljanje u petak u Beogradu, vreme je da odgovorimo istom merom i blokiramo Srbiju dok predsednik Srbije ne podnese ostavku zbog neovlašćenog i protivustavnog prihvatanja novog zapadnog ultimatuma“, rekao je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari