Džejmi Šej, bivši portparol NATO: Neće biti rata na Kosovu 1Printskrin/NATO/Official site

Bivši portparol NATO Džejmi Šej kazao je da rata na Kosovu neće biti i da je važno da se politički dijalog Beograda i Prištine vrati na pravi kolosek, prenosi Ekonomija onlajn.

„Ne vidim nikakvu perspektivu za rat između Srbije i Kosova. Ali tenzije, naravno, postoje i to je jedan od razloga zašto je Nato prošle godine poslao dodatne snage Kforu kako pre incidenta u Banjskoj, tako i posle, kako bi se uverio da ima dovoljno Nato vojnika na Kosovu, uključujući i sever, da spreči svaku vrstu agresije, da spreči bilo kakav napad. Dakle, Nato je veoma oprezan“, rekao je Šej.

On tvrdi da je situacija napeta, ali prema njegovim rečima, Nato je potpuno mobilisan.

„Takođe je i EU tu, da upravlja krizama, da spreči incidente, da smanji tenzije i pre svega da vrati politički dijalog sa Beogradom i Prištinom na pravi kolosek“, ističe Šej.

Da bi se to postiglo, navodi, važno je da premijer Kosova Aljbin Kurti dokaže da je pouzdan partner SAD i EU.

„Veoma je važno da Kurti pokaže da je i pouzdan partner Sjedinjenih Država i Evropske unije. Ono što je bilo uspešno u prošlosti je to što je Vlada Kosova veoma blisko sarađivala sa svojim velikim prijateljima u EU, Nato, sa Sjedinjenim Državama, Velikom Britanijom. Bili smo dobri partneri i moramo održati to partnerstvo u budućnosti“, rekao je Šej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari