Ćuta pitao obezbeđenje da li je premijerka u zgradi Vlade 1Foto: Vojin Radovanović

Nekoliko desetina građana okupilo se ispred zgrade Vlade Srbije, u Nemanjinoj ulici, na protestu u organizaciji pokreta Ekološki ustanak i Saveza ekoloških organizacija (SEOS).

Organizatori su zahteve za ukidanje Uredbe Vlade o prostornom planu za projekat „Jadar“, otkrivanje dokumentacije i ugovora vezanih za otvaranje rudnika litijuma RioTinto, predali na pisarnici. Zahtevali su i da ih premijerka Ana Brnabić lično primi na sastanak, ali do toga nije došlo zbog premijerkinog unapred isplaniranog rasporeda, preneli su organizatori reči iz Vlade Srbije

Zahtevali su i da prisustvuju sednici Vlade zakazanoj za danas navodno, ali je Bratislav Simović, iz neformalne organizacije „Ne damo đedovinu“, rekao je da je planirana sednica po informacijama kojima raspolaže – otkazana.

Iz Nemanjine kažu da sednica Vlade nije bila ni zakazana, da je premijerka u 11 časova imala sastanak sa ambasadorom Egipta, dok je za 12 časova bio zakazan razgovor sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom, ali i da se sednice „uobičajeno održavaju četvrtkom“.

Takođe, organizatori su pozvali Ustavni sud da se oglasi o inicijativi podnetoj pretprošle godine i da se zabrani otvaranje bilo čijeg rudnika litijuma u Srbiji, ne samo onog koji planira da otvori Rio Tinto.

S obzirom da nisu znali da li je Brnabić uopšte u zgradi, Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka na početku govora upitao je obezbeđenje koje se nalazi ispred ulaza u zgradu u Nemanjinoj da li je premijerka unutra i pozvao je da, ako jeste, izađe ispred i donese ugovore vezane za projekat RioTinto.

„Vulinu da poručim, neki ljudi od nas ovde će (u subotu, u 13 časova) blokirati granični prelaz Loznica, mi ćemo blokirati autoput E-75, biće blokirana Preljina i još mnogo mesta u Srbiji. Aleksandar Vulin da zna – ako neko bude takao bilo koje ljude na bilo kojoj blokadi imaće ljude ispred Skupštine. Oni imaju samo jednu stvar da urade – da raskinu sve obaveze sa RioTintom i da mi nastavimo normalno da živimo“, poručio je Aleksandar Jovanović Ćuta.

Marijana Petković iz udruženja „Ne damo Jadar“, koji je deo saveza SEOS, navela je da žele da saznaju ko je doveo Rio Tinto, da dobiju ugovore na uvid i dodala da Rio Tinto i dalje kupuje zemlju i nudi otkup za zemljište. Upitala je i „zašto umiru njive na kojima su oni (Rio Tinto) radili istraživanja“.

Ćuta pitao obezbeđenje da li je premijerka u zgradi Vlade 2

Foto: Vojin RadovanovićLjiljana Bralović iz SEOS-a navela je da su u Beograd došli kako bi Vladu Srbije podsetili na svoje zahteve zbog kojih blokiraju saobraćaj sedmicama unazad. „Došli smo da podsetimo da Jadar nije na prodaju i da Srbija nije na prodaju“, navela je Bralović. Upitala je ko je australijskoj kompaniji dozvolio da kupuje zemljište pre završetka ekoloških studija.

Saobraćaj se neometano odvijao.

Protestu su prisustvovali i Vladimir Gajić i Miroslav Aleksić iz Narodne stranke, Boško Obradović, Slaviša Miletić i Radmila Vasić iz Dveri, Dušan Tufegdžić iz Pokreta Buđenje, predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, Marina Pavlić iz tima Kreni-promeni, kao i arhitekta Dragoljub Bakić.

Ćuta pitao obezbeđenje da li je premijerka u zgradi Vlade 3
Foto: Vojin Radovanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari