Objavljen ekspoze premijerke Ane Brnabić: Tri poglavlja, pet osnovnih prioriteta, 76 strana 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Ekpoze premijerke Ane Brnabić, čiji je deo predstavila u Skupštini Srbije, objavljen je u celosti na sajtu Vlade Srbije.

Dokument ima 76 strana, i podeljen je u tri poglavlja – „Srbija 2025. i 2030.“, „Pet osnovnih prioriteta Vlade Srbije“ i „Društvena i državna stabilnost Srbije“.

U okviru pet osnovnih prioriteta, premijerka na početku svog trećeg mandata izdvaja novu energetsku politiku, obrazovanje i nauku, moderno zdravstvo, nastavak digitalizacije i razvoj robotike i veštačke inteligencije i klimatske promene i zaštitu životne sredine.

„Kada smo predstavljali Program Vlade pre dve godine, u oktobru 2020, u godini u kojoj je Evropu i svet zadesila najveća pandemija jednog virusa još od pandemije Španskog gripa 1918. godine, malo ko je mislio da će teška i izazovna vremena tek doći. Svi u svetu su očekivali da će, nakon naše uspešne borbe sa virusom COVID-19 i savladavanja svih problema koje je doneo, doći vreme ekonomskog oporavka, napretka, stabilnosti i saradnje. Pandemija je ekonomski iscrpela i najjače zemlje na svetu, ali smo iz pandemije mogli da izvučemo važne pouke, a najvažnija je bila ta – da svet treba da se okrene multilateralizmu i saradnji, deljenju znanja i resursa, kako bi čovečanstvo u godinama i decenijama pred nama bilo što bezbednije. Nažalost, desilo se sve suprotno očekivanjima“, navodi se u uvodu ekspozea.

Ceo dokument možete pročitati na ovom linku.

Nakon više od šest meseci od parlamentarnih izbora, Srbija je konačno dobila novu oročenu Vladu, na čijem je čelu, treći put zaredom, Ana Brnabić.

Premijerka i članovi vlade su položili zakletvu i potpisali tekst iste.

Zakletva glasi: „Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije“.

Za izbor nove vlade glasalo je javnom prozivkom 157 od 225 prisutnih poslanika, a protiv njih 68, dok uzdržanih nije bilo.

Nova vlada ima 28 ministara, od kojih je troje bez portfelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari