Elvira Kovač sa Jožefom Mađarom: Cilj Srbije je članstvo u EU 1Printskrin RTS

Potpredsednica Skupštine Srbije Elvira Kovač danas je, u razgovoru sa novoimenovanim ambasadorom Mađarske u Srbiji Jožefom Mađarom, istakla da je članstvo u EU strateški cilj Srbije.

Ona je rekla da je većina narodnih poslanika proevropski usmerena, ali da je potrebno vratiti podršku građana evropskim integracijama, imajući u vidu da taj proces dugo traje i da u prethodnom periodu nisu otvarani novi pregovarački klasteri, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

„Potrebno je da Srbija dobije pozitivan signal iz EU“, navela je ona i izrazila nadu da će u skorije vreme doći do normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, što će ubrzati i evropske integracije Srbije.

Mađar je ukazao na neophodnost promena unutar same EU, kako zbog spoljnih okolnosti, tako i zbog neophodnosti da se stvore vizija i planovi za bolje i efikasnije funkcionisanje njenih institucija i za bolji
životni standard građana.

On je istakao da su Srbija i Mađarska veoma bitne evropske zemlje, ali da je rad evropskih institucija i proces donošenja odluka u EU politizovan, kao i sam proces evropskih integracija, te da nije uvek reč samo o ocenjivanju institucionalnih reformi i usklađenosti domaćeg zakonodavstva sa evropskim.

Kovač i Mađar su ukazali i na značaj saradnje u oblasti privrede i energetike između dve zemlje, kao i o mogućnostima za bolje infrastrukturno povezivanje, kroz proširenje graničnih prelaza i izgradnje brze pruge od Budimpešte prema Beogradu i Nišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari