Eskobar: Još nema odgovora Prišitine na preporuku o odlaganju preregistracije vozila 1Foto: EPA-EFE/ GEORGI LIČOVSKI

Specijalni izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da još nije dobio odgovor kosovskih vlasti na preporuku Sjedinjenih Država, Evropske unije i država Kvinte – među kojima su pored SAD, Italija, Nemačka, Velika Britanija i Francuska – da se period preregistracije vozila građana srpske nacionalnosti na kosovske tablice produži za deset meseci, piše danas Glas Amerike.

„Nadam se da će pozitivno reagovati na zahtev, ne samo Sjedinjenih Država, već i ostatka zemalja Kvinte, Evropske unije, kao i specijalnog izvestioca Miroslava Lajčaka“, rekao je Eskobar u intervjuu albanskom servisu ovog medija.

Takođe, rekao je da SAD u potpunosti podržavaju francusko-nemačku inicijativu za dijalog Kosova i Srbije – ukazavši na mogućnost da bi javnost sa njom mogla biti upoznata.

„To je inicijativa za koju se zalaže Evropska unija. Mi je podržavamo, kao i bilo kakvu aktivnost u dijalogu kojim posreduje Evropska unija. To je važno za regionalnu i evropsku stabilnost u vreme kada se suočavamo s krizama u Ukrajini i drugim delovima Evrope. Dakle, kada je reč o detaljima – o njima se razgovara u kontekstu dijaloga u kom je posrednik Unija. Mi nismo učesnica u njemu, ali ga podržavamo. Mogao bih da zamislim da bi uskoro, posle bliskih diskusija sa dve vlade, u vezi sa suštinom toga mogla biti angažovana javnost“, rekao je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, čiji je delokrug rada usredređen na evropska pitanja.

Eskobar je takođe rekao da je stav SAD da Kosovo mora postati deo Evropske unije i mora biti integrisano u evroatlantske strukture.

„Da bi se to dogodilo očekujemo da pet država (Španija, Grčka, Kipar, Rumunija, Slovačka) priznaju nezavisnost Kosova. Putevi ka priznanju i evropskim integracijama su zacrtani. To je dijalog koji predvodi Evropska unija. Zbog toga sam konstantno ohrabrivao Vladu Kosova da to shvati ozbiljno, da se pošteno angažuje – i razmatra rešenja koja mogu podrazumevati neki kompromis. Na kraju – priznanje nezavisnosti i intergracije su ključne“, rekao je Eskobar.

Upitan hoće li angažman američke vlade biti pojačan i kakvu će ulogu imati, Eskobar je odgovorio da je „izgrađeno puno partnerstvo sa kolegom – predstavnikom Evropske unije“ i dodao da su SAD potpuno angažovane i kroz zemlje Kvinte.

„Verujemo da, s obzirom na to da se stvari odvijaju na evropskom tlu i da obe strane imaju aspiracije prema evropskim integracijama – da bi proces trebalo da predvodi Evropska unija. Naša podrška je potpuna – u političkom i finansijskom smislu, kroz izgradnju kapaciteta i druge mehanizme kojima je potrebno osigurati da krajnji rezultat, čak i ukoliko u međuvremenu bude ostvaren neki međurezultat, stvori dugoročnu stabilnost za region“, rekao je Eskobar Glasu Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.