EU se nada da poslednja dešavanja na Kosovu neće uticati na sutrašnji susret u Briselu 1Foto: Twitter

Evropska unija se nada da događaji koji su se dešavali na Kosovu poslednjih dana – neće uticati na sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine koji će sutra razmotriti prve korake za primenu Ohridskog sporazuma, kazao je danas u dnevnom obraćanju medijima, portparol EU, Peter Stano.

On, štaviše, očekuje i da će strane doprineti i stvoriti potrebnu atmosferu za „konstruktivno angažovanje i pomirenje“.

„Evropska unija je zajedno s međunarodnim partnerima, vrlo jasno predočavala obema stranama, da ono što treba da urade jeste da se usredsrede i da konstruktivno doprinesu očuvanju atmosfere normalizacije i pomirenja, a ne da čine bilo šta suprotno tome“, poručio je Stano.

Shodno tome, kaže da se EU nada da događaji na terenu prethodnih dana na to neće uticati.

Ocenio je da je sutrašnji sastanak Petra Petkovića i Besnika Bisljimija – važan i to jer će se njih dvojica zvanično sastati prvi put posle sklapanja Ohridskog sporazuma.

„I radiće na potezima za primenu dogovora iz tog Sporazuma i njegovog aneksa“, podsetio je.

Na pitanje novinara šta on preporučuje onima koji žele da promene svoje tablice, s obzirom na to da je zapaljeno 10 automobila sa RKS tablicama u par dana, i konstataciju novinara da, kako je kazao, ni političke stranke koje predstavljaju Srbe, ali ni Beograd, nisu osudili te incidente već se pominje ustanak Srba, uz ocenu da, samim tim, Ohridski sporazum nije mnogo toga na terenu promenio Stano poručuje da je upravo „glavni cilj februarskog Ohridskog sporazuma bio da se dve strane usaglase da prevaziđu stanje kriza“, te da se „krize neće prevazići samo dogovorom, već njegovom primenom“.

„Zato je EU tako jasna u pritisku na obe strane da krenu što pre u primenu i to je ono što će se sutra dogoditi u Briselu jer će biti reči o prvim koracima za sprovođenje dogovorenog“, kazao je Stano.

„To je ono što očekuju EU i članice Unije od obeju strana. Mi smo sve vreme, zajedno s našim međunarodnim partnerima, vrlo jasno predočavali obema stranama da ono što treba da urade jeste da se usredsrede i da konstruktivno doprinesu očuvanju atmosfere normalizacije i pomirenja, a ne da čine bilo šta suprotno tome“.

Sada je čas za primenu dogovorenog, navodi portparol EU.

„Obe strane treba da ulože najvaljanije napore da krenu u taj posao jer taj Sporazum može delovati jedino sprovođenjem i konačno obema stranama pomoći da se prevaziđu situacije kakvih smo ranije bili svedoci“, kazao je Stano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari