U zajedničkoj akciji policije Euleksa, Kosovske policijske službe i Kfora u selima Bostane i Jasenovik u opštini Novo Brdo u kosovskom Pomoravlju juče je uhapšeno petoro Srba. Prema rečima Karen Limdal, portparola Euleksa, četiri osobe uhapšene su pod sumnjom da su počinile ratne zločine, dok je jedna osoba privedena zbog ometanja rada policije.

Optužbe se odnose na „navodni neljudski tretman, prekomernu patnju ili narušavanje telesnog integriteta ili zdravlja, primenu mera zastrašivanja i terora, i nezakonito hapšenje i zadržavanje“, saopštila je Misija EU.

Karen Limdal izjavila je za Danas da je „hapšenje naložio tužilac Euleksa, pod čijom je nadležnosti i istraga, koja je u toku“, negirajući da ova akcija ima bilo kakvu političku pozadinu.

Prema podacima s terena, uhapšeni su Slobodan i Srećko Martinović, Svetlana Stojanović, Dobrivoje Trajković – svi iz sela Boštane, kao i Srđan Filić iz Jasenovika kod Novog Brda. Kako Danas nezvanično saznaje, Srećko Martinović je priradnik KPS-a u policijskoj stanici Novo Brdo. Rodbina uhapšenih i Srbi iz ovog dela KiM tvrde da su optužnice neosnovane i da „nemaju veze sa stvarnošću“. U Boštanu su juče počeli protesti, koji se nastavljaju danas, a Ministarstvo za KiM Vlade Srbije javno je tražilo od Euleksa da predoči dokaze na osnovu kojih je petoro Srba uhapšeno.

Prema navodima očevidaca, u akciji hapšenja učestvovalo je stotinak vozila i više stotina policajaca Euleksa i KPS-a, kao i pripadnici Kfora. Jedan od rođaka Svetlane Stojanović, čije ime iz bezbednosnih razloga ne objavljujemo, izjavio je za Danas da su pripadnici Euleksa odbili da porodici daju potvrdu o pretresu kuće i oduzetim stvarima, pre svega oružju za koje članovi porodice Stojanović imaju uredne dozvole. Vlada Martinović, kome su uhapšeni otac i stric, rekao je za KiM radio iz Čaglavice da je „policija porodicama uhapšenih tokom akcije oduzela mobilne telefone“.

Oliver Ivanović, državni sekretar Ministarstva za KiM, najavio je za Danas da će ovo ministarstvo uputiti pismo Euleksu u kojem će tražiti objašnjenje za jučerašnja hapšenja. Napominjući da „ne želi da ulazi u tehničke detalje istrage“, Ivanović ističe da je „politički neprihvatljivo da problem za Euleks predstavljaju Srbiji, koji čine manje od 10 odsto stanovništva na KiM i da od njih kreće istraga o ratnim zločinima, a ne od većinskog naroda „.

– Nikog ne branim unapred, ali da istraga o ratnim zločinima počne od preostalih Srba na KiM, imajući u vidu zločine koje su Albanci počinili nad njima, mogla bi da diskredituje Euleks. Posle tolikih optužnica pred Haškim sudom za zločine protiv kosovskih Albanaca, logično bi bilo da se Euleks time bavi – kaže Ivanović.

Rada Trajković, predsednik Izvršnog odbora Srpskog nacionalnog veća KiM, izjavila je za Danas da je hapšenje Srba u opštini Novo Brdo pokušaj destabilizacije srpske zajednice, koje u mnogome podseća na stanje iz 1999, posle povlačenja srpske vojske i policije.

– Razlika je samo što su nasilje tada vršile snage „ulice“, a sada kosovske institucije. Imajući u vidu teško stanje na terenu, isključenje struje manastirima, nad Srbima je počela institucionalna represija – upozorava Rada Trajković.

Izvori našeg lista tvrde da su Srbi u Novom Brdu uznemireni, preplašeni i da očekuju nove akcije Euleksa i KPS-a, čije su snage i dalje na terenu.

Politički pritisak?

Ministarstvo za KiM u saopštenju za javnost ukazuje i da stanovnici Novog Brda sumnjaju da su jučerašnja hapšenja najava za nove pritiske u srpskim sredinama u kojima treba da se osnuju nove opštine, predviđene decentralizacijom prema planu Martija Ahtisarija. Kako Danas nezvanično saznaje, juče su objavljeni birački spiskovi za, prema Ahtisarijevom planu, proširenu opštinu Novo Brdo. Na tim spiskovima je 5.200 Srba i 2.700 Albanaca s pravom glasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari