"Opozicija da nastavi da se obraća međunarodnoj zajednici": Šta nakon vesti da u Evropskom parlamentu neće biti rasprave o izborima u Srbiji? 1Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

“Prema pravilima i procedurama u Evropskom parlamentu postoje i drugi mehanizmi koji bi mogli da budu iskorišćeni da se rasprava o Srbiji u Evropskom parlamentu i dogodi. Od ponedeljka počinje plenarna sednica Evropskog parlamenta i ostaje da se vidi razvoj događaja”, kaže za Danas novinarka portala “European Western Balkans” Sofija Popović, komentarišući navode da Evropski parlament neće naredne sedmice raspravljati o izborima u Srbiji.

Do rasprave neće doći, po saznanjima Demostata, jer nije postignuta saglasnost poslaničkih grupa da to pitanje bude na dnevnom redu, a tome se najviše protivila Evropska narodna partija (EPP), koja ima najviše poslanika u EP-u i iz čijih redova dolazi i izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik, ali i poslanici nemačke CDU, austrijske Narodne partije (OVP), italijanske „Napred, Italijo“ (Forza Italia).

Popović navodi da je i portalu EWB potvrđena ista informacija o kojoj je pisao Demostat.

“Grupa Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu sprečila je predlog ostale tri grupe da se po hitnom postupku razmatra situacija u Srbiji”, kaže ona.

Popović navodi da to što jedino EPP nije dao saglasnost za raspravu u ovom trenutku nije iznenađenje, s obzirom na to da je ova politička grupacija, ukazuje, uvek imala blaži odnos prema stanju demokratije u Srbiji, zbog činjenice da je Srpska napredna stranka (SNS) njihova pridružena članica.

“Jedan od motiva da se rasprava odloži mogao bi da bude i to što se još uvek čeka na finalni izveštaj međunarodnih posmatrača i ne bih isključila mogućnost da EPP „omekša“ svoj stav nakon toga”, navodi ona.

"Opozicija da nastavi da se obraća međunarodnoj zajednici": Šta nakon vesti da u Evropskom parlamentu neće biti rasprave o izborima u Srbiji? 2
foto: Centar savremene politike

Upitana kako će ovo uticati na borbu opozicije u Srbiji, koja zahteva poništavanje ovih i raspisivanje novih izbora zbog, kako ukazuju, izborne krađe, naša sagovornca odgovara da navodi o izbornim neregularnostima neće moći da se ignorišu.

“Postizborna politička kriza u Srbiji je ozbiljna, a još su ozbiljniji i navodi o izbornim neregularnostima koji neće moći da se ignorišu. Opozicija u Srbiji mora da nastavi sa aktivnim obraćanjem međunarodnoj zajednici jer su domaće zarobljene institucije pokazale da nemaju nameru da se bave izbornim neregularnostima”, napominje Popović

Nova demokratska stranka Srbije nije očekivala da će Evropski parlament reći bilo šta ozbiljno protiv Vučićevog režima, kaže njihov poslanik i potpredsednik Predrag Marsenić. Poručuje da će sa borbom nastaviti bez obzira na stavove ovog tela.

“Nismo očekivali da će Evropski parlament reći bilo šta ozbiljno protiv režima Aleksandra Vučića pre svega zbog činjenice da je potpuno kooperativan po pitanju priznanja secesije Kosova i Metohije. Jasno je da će oni gledati samo sopstvene interese, koji očigledno nisu i interesi Srbije, i upravo zbog toga smatramo da treba sami da rešavamo svoje probleme i da se izborimo za fer i poštene izbore”, navodi Marsenić.

Koalicija NADA, čiji su deo Novi DSS i POKS, podržala je zahtev za poništavanjem izbora, a učestvovali su i u protestu inicijative „ProGlas“, 30. decembra prošle godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari