Da li su mogući pregovori SNS-a i Ane Brnabić sa opozicijom i o čemu? 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Do smirivanja tenzija može doći jedino putem dijaloga vlasti i opozicije, kao i poboljšanja izbornih uslova, ali Srpska napredna stranke je tokom tri dana konstitutivne sednice Skupštine Srbije pokazala da razgovore ne želi, saglasni su sagovornici Danasa iz redova opozicije.

Izborom doskorašnje premijerke Ane Brnabić za predsednicu Skupštine i izborom potpredsednika, završeno konstituisanje saziva parlamenta izabranog nakon izbora 17. decembra.

Tokom sednice, i Brnabić, kao i poslanici vladajuće Srpske napredne stranke, više puta su isticali da su spremni za dijalog sa opozicijom, pozivajući opozicionare koji su odbili da učestvuju u konsultacijama o izboru predsednika i potpredsednika Skupštine, kao i predsednika skupštinskih odbora – da dijalog ne odbiju.

Izbor Brnabić prošao je uz negodovanje opozicionih poslanika sa liste „Srbija protiv nasilja“, koji su lupali o klupe, dok je narodni poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta ka novoj predsednici parlamenta bacao salvete i toalet papir.

Opozicija je kritikovala njeno odbijanje da dozvoli raspravu o potpredsednicima Skupštine Srbije, tvrdeći da poslanici koji nisu učestvovali na konsultacijama nemaju pravo da diskutuju.

Upravo ovu odluku naši sagovornici iz opozicionih parlamentarnih stranaka, članica koalicija Srbija protiv nasilja i NADA, navode kao pokazatelj da Brnabić i njena stranka stvarnu nameru za dijalog nemaju.

Jovanović Ćuta: Sa vlastima samo pred kamerama u direktnom prenosu

Narodni poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta kaže za Danas da je uslov ovog pokreta za dijalog sa vlastima da se pregovori vode pred kamerama, u direktnom prenosu kako bi građani mogli da vude kako se „pregovara o njihovoj budućnosti“.

„Što se Ekološkog ustanka tiče mislimo da je obavezno prisustvo novinara i direktan prenos od početka do kraja. Ako bilo ko misli da razgovara o sudbini građana Srbije moraće da uključi kamere. Krajnje je vreme, znam da politička praksa to ne prepoznaje, ali došlo je vreme za to. Vučiću, Brnabić i Orliću nema šta da verujemo, a ako nemaju šta da kriju, neka građani vide kako se pregovara o njihovoj budućnosti“, kaže Jovanović.

Jovanović Ćuta kaže da očekuje da će do dijaloga sa predsednicom Skupštine Anom Brnabić, i drugim predstavnicima vlasti, verovatno doći jer stanje u kojem se društvo trenutno nalazi, kaže, vodi u sukobe.

„Izbori su 2. juna, zadnje je vreme da se sedne i razgovara, ukoliko postoji spremnost da se ispuni ono što su zahtevi, a to su birački spiskovi, otvaranje medija i tako dalje“, navodi Jovanović.

Da li su mogući pregovori SNS-a i Ane Brnabić sa opozicijom i o čemu? 2
Aleksandar Jovanović Ćuta; foto: Vojin Radovanović/Danas

On napominje da su spremni na razgovore, ali da se na konstitutivnoj sednici Skupštine videlo da li je Brnabić spremna.

„Ono što sam rekao i tada je da ako se bilo kome od narodnih poslanika bilo šta dogodi biće odgovoran Aleksandar Vučić. Pitanje je šta je sledeće… Nasilje na sve strane, u porodilištima, na ulici, u institucijama. Ovo što se dešava je ništa u poređenju sa onim šta nas čeka, a znamo šta nas čeka – ova zemlja već odavno liči na Kolumbiju, to je država koju vodi Aleksandar Vučić. To nije Srbija, to je Kolumbija“, kategoričan je predsednik Ekološkog ustanka.

Mitrović (SSP): Ponašanje SNS u Skupštini ne obećava

Peđa Mitrović, poslanik iz redova Stranke slobode i pravde, smatra da bez razgovora SNS-a sa koalicijima „Srbija protiv nasilja“ i NADA nema postizanja dogovora o sprovođenju preporuka ODIHR-a, a time i sticanja uslova za izlazak svih stranaka na izbore koji bi bili „više fer nego oni iz decembra“.

„Odgovornost za normalizaciju izbornog procesa i političkog života sada je sada na njima, jer oni u Skupštini Srbije imaju čistu većinu i nema izgovora za skrivanje iza bilo čega i bilo koga da bi se normalizacija desila. Mi kao opozicija smo apsolutno spremni da svim svojim kapacitetima pomognemo da se izborni proces uredi u skladu sa preporukama ODIHR-a. Međutim, ponašanje SNS-a na konstitutivnoj sednici Skupštine ne obećava“, kaže on.

Mitrović poručuje da „brutalno gaženje parlamenta od strane većine je znak da oni nisu spremni da u interesu građana Srbije zaustave urušavanje političkog sistema u zemlji“.

„Na nama kao opoziciji zadatak da im se u tome svim demokratskom sredstvima usprotivimo“, napominje.

Da li su mogući pregovori SNS-a i Ane Brnabić sa opozicijom i o čemu? 3
Peđa Mitrović; foto Dušan Milenković/ATAImages

Lutovac: Ništa bez opšteg društvenog pritiska

Demokratska stranka, takođe članica SPN, na konstitutivnoj sednici, za razliku od drugih, nije učestvovala. Njen predsednik i poslanik, Zoran Lutovac, za Danas kaže da je za smirivanje tenzija neophodno da vlast ispune preporuke ODIHR-a, ali da nije nužno da se o tome vodi dijalog.

„Ključno za otklanjanje napetosti i normalizaciju prilika u društvu jeste stvaranje uslova za slobodne i poštene izbore. Prvi korak na tom putu je sprovođenje preporuka ODIHR-a. Da li je nužno da se o tome vodi dijalog? Pa, nije. Dovoljno je da se sprovedu preporuke koje vode ka stvaranju ispravnog biračkog spiska, slobodnih medija i da se uspostave mehanizmi koji će sprečiti ucene i pritiske na birače. Da bi se to ostvarilo potrebno je uključivanje i opozicije i specijalizovanih organizacija
u sve faze procesa vraćanja poverenja“, navodi.

Lutovac dodaje da tome prethodi da druga strana, odnosno vlast, prizna da postoji problem. Nema naznaka, smatra, da će vlast to i učiniti, iako, napominje, preporuke ODIHR-a upravo sugerišu da se u komunikaciji relevantnih društvenih aktera otklone sve prepreke za slobodne i poštene izbore.

Da li su mogući pregovori SNS-a i Ane Brnabić sa opozicijom i o čemu? 4
Zoran Lutovac; foto A.K./ATAImages

„Dosadašnje iskustvo nam govori da ova vlast počiva na podelama i zaoštravanju odnosa u društvu, a ne na toleranciji i integrisanju građana u političke i društvene procese.
Prema tome, nema previše prostora za optimizam. Ova vlast će reagovati jedino na pritisak društva i relevantnih međunarodnih organizacija i partnera“, navodi Lutovac.

On kaže i da su poslanici vlast „svim srcem, svim bezobrazlukom kojim obiluju, svim otrovom kojeg emituju – branili u Skupštini krađu izbora i lopovluk režima“. „I sada da očekujemo da sprovedu preporuke ODIHR-a? Ništa bez opšteg društvenog pritiska“, poručuje Lutovac.

Marsenić: Ključ smirivanja situacije u rukama vlasti

Poslanik iz redova Nove demokratske stranke Srbije, članice koalicije NADA, Predrag Marsenić navodi da razgovori jesu važni, ali da je za smirivanje tenzija najvažnije ispunjenje zahteva opozicije o slobodnih i poštenim izborima.

„Svrha razgovora je postizanje takvog dogovora, ali proteklih dana smo na sednicama Parlamenta shvatili da će do bilo kakvog smirivanja tenzija doći veoma teško, jer još uvek ne postoji spremnost vlasti za bilo kakav ustupak. Vremena još uvek ima ali ključ smirivanja situacije je u rukama vlasti“, kaže on.

Ukoliko do toga ne dođe, teško je zamislivo i moguće održavanje izbora, napominje Marsenić.

Da li su mogući pregovori SNS-a i Ane Brnabić sa opozicijom i o čemu? 5
Predrag Marsenić; foto: Vojin Radovanović/Danas

Ovim povodom saopštenjem je reagovao i Pokret obnove Kraljevine Srbije, takođe članica koalicija NADA, čiji poslanik i predsednik Vojislav Mihailović je naveo da bi Brnabić, ukoliko zaista želi dijalog s opozicijom, to trebalo da pokaže i na delu, a ne samo na rečima. On je istakao i hitnost da se razgovori održe do kraja nedelje da se ne bi izgubilo dragoceno vreme i kako društvo ne bi izgubilo šansu da krene u pravcu smirivanja tenzija i sukoba.

„Opozicija je učinila prvi potez ka smirivanju tenzija u društvu i pozvala predstavnike vlasti, premijera i predsednika skupštine, na razgovor oko izbornih uslova koji bi trebali da omoguće fer i demokratske izbore u Beogradu i ostalim opštinama i gradovima“, izjavio je Mihailović.

Ako vlast ne ispuni preporuke, celokupna parlementarna opozicija će organizovati sve moguće aktivnosti još pre raspisivanja izbora koje će se desiti u prvim danima patila, „kako se farsa od izbora ne bi ponovila“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari