Ko su novi potpredsednici parlamenta? 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Tokom današnje sednice parlamenta za novu predsednicu Skupštine Srbije, takođe je izabrano i šestoro potpredsednika, petoro iz vladajuće koalicije, i jedan iz poslaničke liste „Mi glas iz naroda“.

Izabrani potpredsednici parlamenta su: Sandra Božić (SNS), Marina Raguš (SNS), Snežana Paunović (SPS), Elvira Kovač (Savez vojvođanskih Mađara), Edin Đerlek (Stranka pravde i pomirenja) i Jovan Janjić (Mi glas iz naroda).

Sandra Božić prvi put je ušla u parlament 2016. godine, kada je izabrana za narodnu poslanicu Srpske napredne stranke. Karijeru narodne poslanice nastavila je 2020. i 2022. godine.

Ko su novi potpredsednici parlamenta? 2
Foto: Twitter / Sandra Božić

Završila je Fakultet političkih nauka, tako da je po zanimanju politikološkinja za međunarodne odnose.

Ipak, u javnosti se istakla tek 2020. godine, kada je zajedno sa Aleksandrom Martinovićem stupila u štrajk glađu ispred Skupštine Srbije. Razlog tome je, kako su tvrdili, što „tužilaštvo i sudstvo ne reaguju na fašističke ispade Boška Obradovića“. Štrajk nije potrajao ni do kraja dana, sa gladovanjem je prestala kada ih je Aleksandar Vučić pozvao da okončaju štrajk.

Nakon ovoga krenuo je njen neosporivi uspon u Srpskoj naprednoj stranci. Tako je Božić prvo bila zamenica predsednika poslaničke grupe „Aleksandar Vučić-za našu decu“, predsednica Odbora za kulturu i informisanje, članica Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, i zamenica člana Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Na prošlogodišnjoj konstitutivnoj sednici Skupštine dogurala je do mesta potpredsednice parlamenta, što ovo čini njen drugi mandat na ovoj poziciji.

Kao i sada nezvanični vođa Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, i Marina Raguš je svoju političku karijeru započela kao radikal.

Ko su novi potpredsednici parlamenta? 3
foto: R.Z./ATAImages

Dakle, Raguš je bila funcionerka i poslanica Srpske radikalne stranke, a šira javnost ju je zapamtila kada je početkom 2009. godine jedina zastupala radikale u Skupštini.

Već 2012. izlazi iz Srpske radikalne stranke, s tim da je demantovala da prelazi u SNS.

U decembru 2019. godine kao vanstranačka ličnost našla se na izbornoj listi Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandra Šapića. Ova lista preskočila je izborni cenzus i Raguš je postala poslanica u Skupštini Srbije. Kada je krajem maja 2021. Glavni odbor Srpske napredne stranke odobrio pristupanje SPAS-a toj stranci, postala je članica SNS, a nakon izbora 2022. i poslanica te partije u Skupštini Srbije.

Kao i Sandra Božić, Raguš je takođe završila Fakultet političkih nauka. Svojevremeno je radila kao honorarni saradnik na Studiju B.

Snežana Paunović članica je Socijalističke partije Srbije još od 1992. godine. U nekoliko mandata je bila članica Glavnog odbora SPS-a.

Ko su novi potpredsednici parlamenta? 4
foto FoNet Zoran Mrđa

Prvi put je izabrana za narodnu poslanicu 2013. godine, a potom i nakon izbora 2016, 2020. i 2022. godine.

U sazivu Skupštine od 2020. do 2022. bila je članica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, zamenica predsednika Odbora za kulturu i informisanje, kao i zamenica člana Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Odbora za Kosovo i Metohiju.

Nakon izbora 2022. u avgustu izabrana je za potpredsednicu parlamenta.

Po zanimanju je diplomirani ekonomista, ali u svojoj biografiji ne navodi na kom fakultetu je stekla to zvanje.

Elvira Kovač političku karijeru počela je 2000. godine, kada je postala članica Saveza vojvođanskih Mađara. Od 2006. godine bila je članica predsedništva Omladinskog Foruma SVM. Timu regionalnih trenera Nacionalnog demokratskog instituta pridružila se 2007. godine.

Ko su novi potpredsednici parlamenta? 5
Foto FoNet Ana Paunković

Za poslanicu u Skupštini Srbije prvi put je izabrana 2007. godine, a zatim i nakon svih narednih izbora – 2008, 2012, 2014, 2016, 2020. i 2022. godine. Poslanica je i u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope od 2007. godine do danas.

Ovo joj je drugi put da je izabrana za potpredsednicu parlamenta.

Po zanimanju je diplomirani ekonomista, završila je Ekonomski fakultet u Subotici.

Najmlađi među potpredsednicima, Edin Đerlek 2016. i 2020. bio je kandidat za poslanika u Skupštini Srbije. Ipak tih godina pripalo mu je mesto odbornika u Skupštini grada Novog Pazara.

Ko su novi potpredsednici parlamenta? 6
foto: SPP

U julu 2022. izabran je za zamenika predsednika Stranke pravde i pomirenja, a iste godine postao je ministar bez portfelja.

Napominje da tečno govori arapski, engleski i ruski jezik. Završio je master studije na Fakultetu za islamske studije 2015, a 2016. Pravni fakultet na Internacionalnom univerzitetu.

Jedini potpredsednik parlamenta koji nije u vladajućoj koliciji jeste poslanik liste „Mi glas iz naroda“ Jovan Janjić.

Ko su novi potpredsednici parlamenta? 7
foto: Antonio Ahel/ATAImages

Rukovodilac je Centra za kulturu pamćenja u Institutu za političke studije, doktor je kulturoloških nauka i biograf Patrijarha Pavla.

Politikom se bavi od parlamentarnih izbora održanih 17. decembra, kada je bio na 11. mestu svoje liste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari