Jovan Janjić iz "Mi glas iz naroda", biće novi potpredsednik parlamenta: Poznato i koji će odbori "pripasti" opoziciji 1foto: Antonio Ahel/ATAImages

Predstavnici devet poslaničkih grupa tokom drugog dana konsultacija u Skupštini Srbije, bez prisustva predstavnika koalicija Srbija protiv nasilja i NADA, dogovorili su da će Ani Brnabić, budućoj predsednici parlamenta u radu pomagati još šest potpredsednika.

Srpska napredna stranka će imati dva potpredsednika, a po jednog potpredsednika parlamenta će imati Socijalistička partija Srbije, manjinske zajednice Bošnjaka i Mađara, a dogovor je da će potpredsednik parlamenta biti i Jovan Janjić iz opozicione liste Mi glas iz naroda, čiji je šef poslaničke grupe Branko Pavlović.

Prema postignutom dogovoru, dve opozicione grupe rukovodiće i radom dva skupštinska odbora.

Pavlovićev Mi glas iz naroda rukovodiće Odborom za dijasporu i Srbe u regionu, dok će drugoj poslaničkoj grupi Mi glas iz naroda, Branimira Nestorovića, pripasti rukovođenje Odborom za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj.

„Odborima za ustavna pitanja, finansije, pravosuđe, spoljne poslove, kontroli službi bezbednosti, KiM i Adminstrativnim odborom rukovodiće Srpaska napredna stranka, Marijan Rističević će i dalje biti na čelu Odbora za poljoprivredu, dok će na čelu odbora za evrointegracije i dalje biti poslanici iz SVM“, kaže za Danas sagovornik iz parlamenta Srbije i dodaje da će predsednike različitih odbora delegirati šest poslaničkih grupa: SNS, SVM, SPS, PUPS, SDPS i PS-NSS-US-RS.

Postignut je i dogovor o sastavu skupštinskih delegacija. Po prvi put će biti formirana i delegacija u zajedničkom Parlamentarnom forumu Republika Srbija – Republika Srpska, koji je ustanovljen krajem prošle godine.

Uz Anu Brnabić, koja je predložena za predsednicu NSRS potpisima 156 narodnih poslanika, u najužem rukovodstvu srpskog parlamenta, kako nam je rečeno, izvesno je da će se naći najveći broj žena do sada.

Jovan Janjić iz "Mi glas iz naroda", biće novi potpredsednik parlamenta: Poznato i koji će odbori "pripasti" opoziciji 2
Foto FoNet Milica Vučković

Vladimir Orlić, potpredsednik GO SNS, u saopštenju na zvaničnom sajtu naprednjaka napisao je da će skupštinske službe tokom dana obavestiti grupe koje su odbile poziv Stojana Radenovića, kako je rekao, svih šest grupa nastalih podelom liste „Srbija protiv nasilja“ i DS S/POKS da ukoliko žele imaju mogućnost da predlože više od 100 članova odbora i više od 20 članova međunarodnih delegacija uključujući i mesta u delegaciji koja se sastaje sa Evropskim parlamentom.

„Grupe koje su odbile poziv Stojana Radenovića da učestvuju u dijalogu, verovatno previše zauzete fizičkim napadima na žene i nasiljem nad aktivistima SNS, a to su svih 6 grupa nastalih podelom liste „Srbija protiv nasilja“ i DSS/POKS, od strane skupštinskih službi će tokom dana biti obaveštene da imaju mogućnost da predlože više od 100 članova odbora i više od 20 članova međunarodnih delegacija, ukoliko to žele“, napisao je Orlić.

U Skupštini Srbije juče i danas trajale su konsultacije poslaničkih grupa o izboru potpredsednika i članova radnih tela.

Konsultacijama su prisustvovali predstavnici liste „Srbija ne sme da stane“ – Vladimir Orlić, Marijan Rističević, Marina Raguš, Jasmina Karanac, predsednik PUPS-a Milan Krkobabić, koalicije oko SPS Snežana Paunović i Života Starčević, kao i Elvira Kovač iz Saveza Vojvođanskih Mađara. Prisutni su bili i poslanik Branko Lukić iz poslaničke grupe „Mi glas iz naroda Dr Branimir Nestorović“, kao i poslanik iz druge grupe – „Mi glas iz naroda“ Branko Pavlović.

Nakon konsultacijama, koje je sazvao predsedavajući, najstariji poslanik, Stojan Radenović, niko od učesnika nije se obratio medijima.

Radenović je ranije za ponedeljak, 18. mart, zakazao nastavak konstitutivne sednice na kojoj treba da se izabere predsednik parlamenta, za koga je SNS predložila Anu Brnabić, kao i potpredsednici Narodne skupštine, a na dnevnom redu je i imenovanje generalnog sekretara i izbor radnih tela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari