Može li premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić da bude kandidatkinja za predsednicu Skupštine? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Za više od mesec dana od polaganja zakletve poslanika u Skupštini Srbije formirane su samo poslaničke grupe i ništa više, uprkos najavi vladajuće većine da će parlament biti konstituisan u rekordnom roku, a da će čak i Vlada Srbije biti izabrana do sredine marta.

Sredina marta je tu, a tek naredne nedelje trebalo bi da bude izabrana predsednica parlamenta Ana Brnabić, uprkos tvrdnjama opozicije da postoji ustavna prepreka da ona bude uzabrana na tu funkciju.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Tanasije Marinković tvrdi da premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić ne može da bude kandidatkinja za predsednicu Skupštine Srbije jer za to postoje ustavne prepreke pošto Član 126. Ustava Srbije propisuje da član Vlade ne može istovremeno biti poslanik.

Komentarišući kandidovanje Brnabić za mesto predsednika parlamenta, Bojan Pajtić, profesor univerziteta, kaže za Danas da su neznanje i amaterizam zahvatili sve sfere društva.

„Svedoci smo toga već 12 godina. Međutim, neverovatno je da ni na samom vrhu i uz sam vrh države nema pravnika koji bi blagovremeno mogli da ukažu na ovako banalne propuste“, kaže Pajtić.

Zoran Lutovac, lider i poslanik DS, podseća da je njegova stranka upozoravala da Ana Brnabić ne može biti istovremeno poslanica i predsednica Vlade, ali da je vlast ignorisala ta upozorenja.

„Sada bi da je biraju za predsednicu Skupštine, a ona ne bi smela da bude ni poslanica sve dok je na čelu tehničke Vlade. Morala bi da podnese ostavku na mesto narodne poslanice. Tek kada se izabere novi predsednik Vlade ona prestaje biti predsednica Vlade“, navodi Lutovac i dodaje da kratko rečeno, Ana Brnabić ne može biti izabrana za predsednicu Skupštine.

Da podsetimo, nastavak konstitutivne sednice Skupštine Srbije, koja je počela 6. februara potvrđivanjem mandata novih poslanika, odložen je za ponedeljak. I tada bi trebalo da bude izabran predsednik parlamenta, kao i potpredsednici.

U prošlom sazivu parlament je imao sedam potpredsednika – Sandru Božić, Snežanu Paunović, Usame Zukorlića, Ekviru Kovač, a potpredsednici iz redova opozicije bili su Borko Stefanović i Zoran Lutovac.

Da bi neko bio izabran za potpredsednika parlamenta treba da ga podrži 30 poslanika, a izabran je kad za njega glasa većina od ukupnog broja poslanika. Marinika Tepić, potpredsednica i poslanica SSP najavljuje da je zbog izborne krađe i neregularnih izbora opozicija ovoga puta kategorična da neće dati kandidata za potpredsednika. Iz Socijalističke partije Srbije odgovaraju da nisu još razgovarali na temu potpredsednika i da čak ne znaju ni da li će imati to mesto.

Očekuje se, međutim, da će manjinske stranke – SVM i PDD i ovoga puta predložiti potpredsednike parlamenta i to Elviru Kovač i Usame Zukorlića, mada Pastor za Danas kaže da još nema dogovora na tu temu.

Parlament je i dalje na čekanju, a za sada je formirano 16 poslaničkih grupa, jedna manje nego u prošlom sazivu.

Najveća grupa je „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ i ona broji 113 poslanika, četiri više nego u prošlom sazivu. Stari-novi šef te poslaničke grupe je Milenko Jovanov, dok je njegov zamenik Marina Raguš.

Najveću opozicionu poslaničku grupu i drugu po veličini u parlamentu Srbije „Stranku slobode i pravde – Pokret slobodnih građana“ predvodiće Marinika Tepić, dok će njen zamenik, kao i u prošlom sazivu biti Pavle Grbović, lider PSG. Ova poslanička grupa ima 19 poslanika, četiri više nego u prošlom mandatu.

Poslanička grupu Narodnog pokreta Srbije – Novo lice Srbije četvrta je po veličini i broji 14 poslanika. Šef te poslaničke grupe biće Miroslav Aleksić, a njegov zamenik, Borislav Novaković. Juče je postignut dogovor da deo te poslanilčke grupe budu i dva poslanika Novog lica Srbije, koja su se prethodno na sajtu parlamenta pojavila u grupi poslanika koji nisu članovi ni jedne poslaničke grupe.

ana brnabić
Foto FoNet/Vlada/Peđa Vučković

„Bile su dve opcije ili da budemo u grupi sa Aleksandrom Jovanovićem Ćutom , ili sa Aleksićem. Ćuta je izrazio želju da bi radije sam i to je to. Uglavnom je to dogovor nas trojice. Sve je u redu, odnosi nisu poremećeni“, kaže za Danas Miloš Parandilović, lider i poslanik stranke Novo lice Srbije.

Četvrta po veličini je poslanička grupa Socijalističke partije Srbije i nju će, po svemu sudeći, kao i ranijih godina, do izbora na neku izvršnu funkciju predvodiiti Ivica Dačić. Zamenik šefa poslaničke grupe koja broji 13 poslanika, deset manje nego u prošlom sazivu, biće Snežana Paunović.

Na čelu poslaničke grupe Nove Demokratske stranke Srbije i Pokreta obnove Kraljevine Srbije, koja u novom sazivu broji 13 poslanika, jednog manje u odnosu na prošli saziv, biće Miloš Jovanović. Za njegovog zamenika imenovan je Vojislav Mihailović.

Grupu Zeleno-levog fronta, koja broji 10 poslanika predvodiće Radomir Lazović, a menjaće ga Biljana Đorđević. ZLF ima pet poslanika više u odnosu na prošli saziv.

Devet narodnih predstavnik poslaničke grupe stranka Srbija centar, vodiće Zdravko Ponoš, dok je za zamenika imenovan Stefan Janjić.

Demokratska stranka ima osam poslanika , dva manje u odnosu na prošli poslanički mandat i tu poslaničku grupu vodiće Zoran Lutovac, a menjaće ga Dragana Rakić.

Nakon cepanja pokreta „Mi glas iz naroda“ na dva dela i u Skupštini Srbije formirane su dve poslaničke grupe sa gotovo identičnim nazivom. Šef poslaničke grupe „Mi – Glas iz naroda“ koja broji sedam poslanika biće Branko Pavlović, a njegov zamenik Mitar Kovač.

Šef druge poslaničke grupe „MI – Glas iz naroda prof. dr Branimir Nestorović“, koja broji šest poslanika, biće Branko Lukić, dok će ga menjati Jelena Pavlović.

Poslaničku grupu i šest poslanika Partije ujedinjenih penzionera uobičajeno predodiće najmlađi Krkobavić, Stefan, dok će njegov zamenik biti Hadži Milorad Stošić.

Najbrojniju poslaničku grupu manjina, sa šest poslanika, ponovo ima Savez vojvođanskih Mađara. Predsednik te poslaničke grupe biće ujedno i predsednik SVM, Balint Pastor, a njegov zamenik biće Elvira Kovač.

Socijademokratska partija Srbije, Rasima Ljajića imaće šest poslanika u parlamentu, jednog manje nego prošle godine. Nepromenjeno je što će tu poslaničku grupu predvoditi Branimir Jovanović, dok će njegov zamenik biti Muamer Bačevac.

Poslaničku grupu Jedinstvene Srbije, koja broji pet poslanika, tri manje u odnosu na prošli mandat, vodiće Dragan Marković, a njega će zamenjivati Života Starčević.

Svoju poslaničku grupu imaće ovoga puta i Ekološki ustanak, a predsednik te grupe koja će brojiti pet poslanika, biće Aleksandar Jovanović, a menjaće ga Danijela Nestorović.

Bojan Torbica biće šef petoro poslanika grupe Pokreta Socijalista – Narodne seljačke stranke i Ruske stranke, a njegov zamenik biće Marjan Rističević.

Za razliku od ranijih godina smanjen je broj poslanika koji ne pripadaju ni jednoj poslaničkoj grupi. Tu su dva poslanika Stranke pravde i pomirenja Edin Đerlek i Usame Zukorlić, poslanik, Šaip Kamberi, poslanik Partije za demokatsko delovanje, kao i Selma Kučević i Ahmedin Škrijelj, poslanici SDA Sandžaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari