Ministarka pravde: Nema ustavnih prepreka da Ana Brnabić bude predsednica Skupštine 1Foto FoNet/Vlada/Peđa Vučković

Ministarka pravde Srbije Maja Popović je danas rekla da ne postoji ustavna prepreka da Ana Brnabić bude predložena i izabrana za predsednicu Narodne skupštine i ocenila da su „zlonamerni“ oni koji tvrde suprotno.

Ministarka je u pisanoj izjavi navela da Ustav Srbije predviđa da član Vlade koja je u redovnom mandatu, ne može istovremeno da obavlja i funkciju poslanika, ali da Ana Brnabić rukovodi Vladom kojoj je mandat prestao prošle godine, te Ustav nije prekršen.

„Upućujem apel svima da proizvoljnim i nedoslednim tumačenjima ne unose zabunu u javnosti, već da pokažu neophodan nivo društvene odgovornosti koji nalaže da se u političkoj borbi ne koriste očiglednim nepoznavanjem prava“, ocenila je ministarka.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Tanasije Marinković je danas izjavio da premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić ne može da bude kandidatkinja za predsednicu Skupštine Srbije jer za to postoje ustavne prepreke pošto Član 126. Ustava Srbije propisuje da član Vlade ne može istovremeno biti poslanik.

„Predsednica Vlade ne može da bude istovremeno poslanica, još manje može da bude predsednica Skupštine. Ona bi morala hitno da podnese ostavku na mesto poslanice“, kazao je Marinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari