Dve Srbije, dve zakletve, jedna Skupština: Izbor predsednika parlamenta na čekanju 1foto A.H./ATAImages

Dogodilo se i to. Nakon decembarskih izbora, čije poništavanje opozicija traži, u najvećoj žurbi konstituisan je četrnaesti saziv Skupštine Srbije. I to dva dana pre najavljene oštre rezolucije Evropskog parlamenta, ali i bez uobičajenih konsultacija sa opozicijom oko izbora predsednika i potpredsednika najvišeg zakonodavnog doma.

I sve ovo, ipak, ne bi bilo neuobičajeno u eri naprednjačke vlasti, da konačno nije izbilo na videlo postojanje dve Srbije. Jedne koja ne priznaje krađu izbora i one druge okupljene oko naprednjaka čija je namera da što pre i mimo procedure, konstituiše institucije.

U skladu sa tim, prvi put od uspostavljanja demokratije, zabeležena su i dva polaganja zakletve. Nad jednim istim tekstom zakleli su se svi, ali je opozicija to učinila u skupštinskom holu, dok su oni okupljeni oko SNS to učinili u skupštinskoj sali.

Samoj sednici prethodilo je pretresanje opozicionih prostorija, pretresanje opozicionih automobila i pregledanje sadržaja opozicionih rančeva i torbica. Javnost je sa provladinih medija bila bombardovana pričom o dimnim bombama, suzavcem i haosom koji priprema opozicija.

Ništa od gromoglasnih najava u kojima je prednjačio sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije se desilo. Opozicija nije bacala suzavce, niti dimne bombe, nije se fizički obračunavala, samo je stojeći i držeći transarente upozoravala da se u Srbiji dogodila nezapamćena krađa izbora.

Ono što je, ipak, bilo neuobičajeno i nezapamćeno u eri demokratije je ogroman broj policajaca u najvišem zakonodavnom domu, umesto uobičajenog skupštinskog obezbeđenja. Kako reče Marinika Tepić, poslanica SSP, „kao u vanrednom ili ne daj bože ratnom stanju ta partijska policija Vučića i Gašića, nastojala je da opoziciji ograniči kretanje“, a poslužila je i da u skuštinskoj sali razdvoji dve Srbije.

Neubičajeno je bilo i to što konstitutivnoj sednici nisu prethodile konsultacije, koje podrazumevaju dogovor oko broja potpredsedničkih mesta, oko članstva u odborima i skupštinskim delegacijama, a pre svega dogovor oko novog predsednika Skupštine Srbije.

Ostalo je zbog toga, da se po skupštinskim kuloarima nagađa ko će biti novi predsednik parlamenta. I dok jedni tvrde da će to biti Nikola Selaković, naprednjak i ministar u više vlada i bliski saradnik Aleksandra Vučića, drugi ističu da će Vučić vernost socijalista nagraditi mestom predsednika parlamenta.

I ko bi drugi bio viđen za to mesto, nego Ivica Dačić, čovek koji se u nekim ranim jutarnjim zimskim danima u Beogradu na vodi, sastao sa predsednikom Srbije da prošeta.

No, kada će uslediti nastavak te konstitutivne sednice sa izborom rukovodstva još se ne zna, jer je Stojan Radenović, predsedavajući konstitutivnom sednicom „svirao kraj“, odmah nakon polaganja zakletve, ne najavljujući nastavak.

Nakon zbrzane konstitutivne sednice parlamenta ostalo je samo da se nagađa i koliko potpredsednika će novi saziv parlamenta imati.

Možda pet, možda šest, a možda i dva iz vlasti, budući da opozicija razmatra mogućnost da ne predloži kandidata za potpredsednika Skupštine, kao i mogućnost da niko iz koalicije ne da predloge za predsednike skupštinskih odbora.

Iako je uobičajeno da se prvog dana rada parlamenta obelodani ko će voditi poslaničke grupe i koliko će ih biti i to je izostalo ovoga puta.

Za sada je poznato da će koalicija NADA (Novi DSS-POKS)  imati jednu poslaničku grupu i da će nju voditi Miloš Jovanović, socijaliste će do preseljenja na neku novu funkciju voditi Ivica Dačić.

Šef poslaničke grupe SSP najverovatnije će biti Marinika Tepić, Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić, ZLF- Radomir Lazović, SRCE će voditi Zdravko Ponoš, a demokrate Zoran Lutovac. Postoji mogućno da Ekološki ustanak i Novo lice Srbije formiraju još jedan poslanički klub, a nije isključeno da bi u zaseban klub ušli poslanici PSG, Janko Veselinović i poslanik sindikata Sloga.

Poslaničke klubove će imati najverovatnije i Ljajićev SDPS, Nestorovićev- Mi glas iz naroda, Pups Milana Krkobabića i Jedinstvena Srbija Dragana Markovća Palme.

Detalje će javnost verovatno saznati u nastavku konstitutivne sednice. Kad će – ne zna se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari