Ko je sada "bahata neznalica": Zašto je Vučić pomerio termin beogradskih izbora sa 28. aprila na 2. jun 1foto (BETAPHOTO/EMIL VAS)

„Realno gledano, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ovog puta je ispao 'bahata neznalica'. Mada bih pre rekao da se radi o tome da mu je propao svojevrsni blef, odnosno pokušaj politčkog 'blickriga' sa 28. aprilom i stavljanjem opozicije pred svršen čin“, kaže za Danas urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović, kometarišući pomeranje termina beogradskih izbora sa 28. aprila na 2. juni.

Vukadinović napominje da je režim, odnosno Vučić, morao malo da reterira, delom zbog međunarodne zajednice, a delom zbog čvrstog i jedinstvenog stava opozicije da izbori u tom terminu ne dolaze u obzir.

„I to je, mislim, za opoziciju jasan putokaz kojim se mora ići i ubuduće“, navodi Vukadinović.

Pavle Grbović, lider Pokreta slobodnih građana, smatra da je „najbolji student u istoriji“  priznao grešku i obnovio gradivo i tako shvatio da izbori ne moraju da se održe do 11. maja već do 2. juna.

„Sada može da pređe na lekcije za bolju ocenu: 1. Šta je prebivalište? 2. Koliko prebivališta može imati jedna osoba u jednoj državi? 3. Ko je nosilac suvereniteta? I lekcija za desetku – Šta su slobodni i fer izbori”, navodi Grbović i dodaje da je sinergija unutrašnjeg i pritiska međunarodne javnosti dovela do toga da SNS ne može da formira vlast u Beogradu, da se ide na ponovljene izbore, a sada i da se oni održe u najkasnijem zakonskom roku.

„To je važan preduslov kako bi mogle da se sprovedu preporuke ODIHR-a. Da bi se to zaista i desilo neophodno je učešće organizacija civilnog društva, ali i opozicije u telu koje će se time baviti“, ističe Grbović.

Pre nepunih mesec dana na konstataciju opozicije da je 28. april nerealan termin za održavanje beogradskih izbora, jer ne postoji mogućnost da se u tako kratkom roku implementiraju preporuke ODIHR-a, Vučić je odgovorio nazivajući opoziciju bahatim neznalicama koje hoće da ukinu zakon.

„To su zakonski rokovi. Nema to sviđa se Perici, Jovici… Nego imate zakon. Neće bilo čija politička volja da ruši institucije Srbije“, izjavio je predsednik i dodao „sačuvaj me Bože njih i njihovog morala“.

I juče je predsednik Srbije u društvu svojih istomišljenika reterirao, rušeći institucije o kojima je govorio i izašao sa novom idejom da se beogradski izbori održe 2. juna.

2. jun, beogradski izbori
foto FoNet Ana Paunković

„Nema nikakvog lex specialis-a, pošto ga niko nije ni tražio. Ja sam napravio jednu formalnu grešku, kada sam rekao da će izbori biti održani 5. maja na Vaskrs. Mislio sam da će svi hteti da se vidi volja naroda, međutim to nije bilo zakonski sasvim precizno. Zakonski precizno je sledeće – najkasniji datum za raspisivanje izbora je 3. april. I to mora da raspiše predsednik Skupštine, koji do tada mora biti izabran“ – rekao je Vučić.

A onda je, iz samo njemu znanih razloga odložio i izbor predsednika Skupštine Srbije za 18. mart, kao da izabrani predsednik nije mogao 3, aprila da raspiše izbore.

„Ovako niko baš nikada nije zgazio parlament. To je skandal. Znači parlament se sastaje samo da bi se raspisali beogradski izbori. Poenta je da ne da mikrofon opoziciji. Ovim najrigidnije moguće smanjuje prostor opoziciji da govori u Skupštini. Da nam i tu ukine mikrofon“, kaže za Danas Marinika Tepić, šefica poslaničkg kluba Stranke slobode i pravde.

Ona pita i zbog čega nastavak konstitutivne sednice parlamenta nije održan danas, kako je bilo zakazano.

„Zar nije mogao predsednik parlamenta da bude izabran danas, a da onda on da raspiše izbore kasnije. Ima 30 dana za to od 3. marta“, ističe Tepić.

I Zoran Lutovac, šef poslaničke grupe Demokratske stranke, smatra da nije normalno da Vučić kontroliše Skupštinu preko vladajuće većine. Upravo, obrnuto, Skupština bi trebalo da kontroliše izvršnu vlast.

„Izbore bi trebalo održati što je kasnije moguće kako bi se primenile preporuke ODIHR-a i stvorili uslovi za slobodne i regularne izbore. Ako se pomera datum, a istovremeno i dalje nastavlja sa prijavljivanjem birača iz Male Krsne, Smedereva i drugih krajeva Srbije u Beograd onda je to samo zamazivanje očiju ODIHR-u i Evropskoj Uniji i zamajavanje domaće javnosti“, navodi Lutovac, dok Miroslav Aleksić, lider Narodnog pokreta Srbije, smatra da je ovo Vučićevo pomeranje termina izbora rezultat pritiska građana koji više ne pristaju na krađu i manipulacije.

On kaže da je Vučić sinoć pokazao da mora da sluša i instituciju koja se zove opozicija, iako je konstantno omalovažava i vređa.

„Sada je prioritet da izbori 2. juna budu sa boljim izbornim uslovima, i na tome moramo da radimo“, navodi Aleksić, a njegov stranački kolega Miloš Pavlović dodaje da izbore pomeraju ne zbog hira, već zbog obaveze da implementiraju preporuke ODIHR-a.

Vučić, kako kaže, ima obavezu da implementira sve.

„Njemu ne verujemo ništa. Vreme pred nama će pokazati da li će ispuniti svoju obavezu“, navodi Pavlović.

I Vojislav Mihailović, lider POKS-a, veruje da je ovo odlaganje izbora za 2. jun sigurno usledilo zbog pritiska opozicije koja je pokazala vrlo jasno volju na skupu Proglasa, da neće dozvoliti novu izbornu krađu.

„Opozicija je dobila bitku, ali ne i rat, jer borba za poboljšanje izbornih uslova tek predstoji. To što su izbori odloženi za 2.jun ne znači i da će se poboljšati izborni uslovi do tada. Ne treba ovaj uspeh da nas uljuljka, nego još snažnije da istrajemo na ispunjenju svih zahteva sa zajedničkog skupa opozicije i Proglasa“, navodi sagovornik Danasa.

Najnoviji obrt u vezi sa terminom održavanja beogradskih izbora još jedan je pokazatelj, kako kaže Đorđe Pavićević, poslanik ZLF-a, da režim Aleksandra Vučića ne može više nikoga da ubedi da izbori nisu ukradeni, ali i da mu pokušaji novih podvala sve teže prolaze.

„Opozicija, organizacije civilnog društva i građani naterali su vlast da odustane od ideje zbrzavanja izbora i nastavljanja po starom. Ono što dodatno boli vlast jeste ubrzani gubitak međunarodnog legitimiteta, niko ozbiljan više neće da razgovara sa onima koji kradu i pokušavaju da vladaju na silu. Odlaganje izbora nije kraj priče. Opozicija nije tražila odlaganje izbora radi odlaganje izbora, nego zbog ispunjenja izbornih uslova. Vlast mora sprovesti preporuke ODIHRa i zahteve opozicije kako bi građani mogli slobodno da se izjasne. Oni znaju da to znači kraj njihove vladavine i sada kukavički, svaljujući krivicu na druge uz salve uvreda, pokušavaju da kupe vreme. Ovo je veliki uspeh opozicije i građana, ali nećemo im dozvoliti da nastave po starom i pokušaju sa novim prevarama“, ističe Pavićević.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, ocenjuje da je Vučić svestan da priča sa međunarodnom istragom u vezi sa njegovim nameštanjem prošlih izbora, može da bude jako opasna za režim.

„Koliko god da kosovskim ustupcima plaća tolerisanje svoje autokratske vlasti, ako istraga ozbiljno otpočne, teško da njegove prevare neće biti zvanično razotkrivene i sankcionisane. Da bi to izbegao, spreman je da ide na određene ustupke. Ali svestan je i da oni ne mogu da budu preveliki, jer ako bi Vučić organizovao fer izbore na bilo kom nivou, izgubio bi ih. Zato pokušava da napravi kompromis između prevare i onoga što je regularno“, navodi Anđelković.

Dodaje da opozicija, sada kada je on po prvi put u ozbiljnom problemu, na to ne sme da pristane.

„Važno je što režim pokazuje spremnost da se dogovori oko datuma izbora, ali to nije dovoljno. Potrebno je čvrsto insistirati na ispunjavanju svih preporuka OEBS-a pre izbora“, zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari