Radomir Lazović: Vučićev plan da zbrza izbore doživeo poraz, prvo ispuniti uslove 1Foto: Ne davimo Beograd

Kopredsednik Zeleno levog fronta (ZLF) Radomir Lazović ocenio je večeras da nije uspela namera predsednika Srbije Aleksandra Vučića namera da raspiše „brze izbore u što kraćem roku“, po istim uslovima po kojima je, kako je kazao, „pokrao prethodne izbore“.

Vučič je ranije večeras kazao da će beogradski izbori biti raspisani za 2. jun a da će u ostalih 87 lokalnih samouprava biti održani u zakonskom roku.

„Ovo je svakako uspeh opozicije koja je na poziv „Proglasa“ pokazala jedinstvo u nameri da se pre izbora, prvo moraju promeniti uslovi po kojima se oni održavaju“, kazao je Lazović agenicji Beta.

Kako je ocenio, Vučić je „još jednom, na svoj kukavički način, uz gomilu uvreda i pretnji“ potvrdio ono što je ceo svet video, – „da se u Srbiji desila brutalna izborna krađa“.

„Hvala svim građanima i organizacijama civilnog društva jer bez zajedničkog pritiska ne bi priznali krađu i ponovili izbore, a sada smo uspeli i da ih sprečimo da na brzinu održe nove“, naveo je Lazović, čiji ZLF je deo opozicione koalicije „Srbija protiv nasilja“.

Nakon što, kako je kazao, “ Vučiću nismo dozvolili da pobegne od teme pokradenih izbora“, uspeli smo da nateramo vlast da ponovi izbore (u Beogradu).

„Danas je uspela i naša namera da im ne dozvolimo da po istim uslovima održe nove na brzinu“, kao je on.

„Bio je (Vučić)“, kako je naveo, „primoran i da odloži već zakazanu sednicu parlamenta i da odustane od besmislenog datuma izbora“ za koji je, kako je ukazao, „bilo jasno da se ništa ne može promeniti“.

„Ovo jeste uspeh, ali nema odustajanja od borbe, jer mnogo važnije od datuma je da izbori moraju biti održani u fer uslovima kada god da se dešavaju“, kazao je on.

Naveo je i da „primeri premeštanja birača poput onog iz Male Krsne“ ali i, kako je kazao, „drugih krajeva države su neprihvatljivi“.

Kako je kazao, neprihvatljive su i „ucene, pritisci, kupovina glasova, brutalna medijska haranga na predstavnike opozicije“ i kako je dodao, sve ono što je do sada rađeno.

„Zato nećemo odustati od naših zahteva za rešavanje svih ovih problema, ispunjenjepreporuka Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o decembarskim izborima, a posebno onih vezano za regulisanje biračkog spiska i rad medija“, naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari