Evropski parlamentarac: Vučić mora da obezbedi stabilnost regiona 1Foto: Thijs Reuten/Facebook

Predesednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je raspisao vandredne izbore kako bi ostao na funkciji, mora obezbediti stabilnost regiona, izjavio je danas holandski poslanik u Evropskom parlamentu Tejs Rojten (Thijs Reuten).

Šef izborne posmatračke misije Evropskog parlamenta Rojten izjavio je da je zabrinut zbog ;neujednačenih uslova igre i nedostatka slobode štampe u Srbiji, prenosi Gardijan (Guardijan).

On je rekao da se od poslednjih predsedničkih izboria u aprilu 2022. godine, za koje navodi da su održani sa brojnim nedostacima i rezultirali neujednačenim rezultatima, „situacija verovatno samo pogoršala, posebno u kontroli medija“.

Rojten je komentarišući Vučićevo udruživanje sa liderom Srpske radikalne stranke Vojsilavom Šešeljom na loklalnim izborima dodao da srpski predsednik „mora da napravi izbor“.

„Ne možete nastaviti da se zbližavate sa Rusijom, da budete osnovni uzrok kontinuirane nestabilnosti u nekoliko susednih zemalja, namerno dozvoljavajući i podržavajući destabilizujuće akcije i aktere i istovremeno govorite o svom putu ka EU i dobijate milijarde evropske podrške. EU, SAD i Velika Britanija moraju podvući crtu“, rekao je on.

Rojten je dodao da EU srpskom lideru koji „negira postojanje Ohridskog sporazuma jer ne želi da Priština formira Zajednicu srpskih opština na severu Kosova i da odbija da izbegne stvarnu posvećenost normalizaciji“ treba jasno da stavi ;do znanja da će morati da obezbedi stabilnost regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari