Fizički sukob u SNS u Nišu: Gradski odbornik Miloš Banđur tvrdi da je napadnut po instrukciji gradonačelnice Dragane Sotirovski 1Foto: Nenad Kovačević/Danas

U sedištu odbora Srpske napredne stranke u niškoj opštini Palilula sinoć je došlo do fizičkog incidenta u kojem su učestvovali gradski odbornik iz SNS-a Miloš Banđur, inače doskorašnji narodni poslanik i nekadašnji zamenik gradonačenika Niša, i član te stranke Marko Simov.

Banđur za Danas kaže da ga je ovaj član stranke čekao ispred sedišta opštinskog odbora u Paliluli, gde se održavao sastanak stranačke omladine, na kojem je on govorio, a potom nepozvan ušao na skup i napao ga verbalno i fizički, po instrukciji gradonačelnice Niša i članice Predsedništva SNS Dragane Sotirovski.

Prema njegovim rečima, Sotirovski je navodno iskoristila Simova kako bi ga kompromitovala, pošto je kritičan prema njenom delovanju, a počeo je da prikuplja podatke o kriminalu i korupciji u urbanizmu iza kojeg, kako, kaže, stoji ona.

Ove podatke namerava da iznese na stranačkoj, a i sednici Skupštine grada, kaže.

Banđur kaže da na fizički napad nije ni na koji način odgovorio, već je sve vreme tražio da se pozove policija.

Prema dostupnim informacijama, Simov je nakon incidenta pobegao sa lica mesta, a kada ga je policija pronašla imao je posekotine na glavi, za koje je tvrdio da mu ih je navodno naneo Banđur.

“Čekao me je sa drugom, koji ima debeli kriminalni dosije, ispred sedišta opštinskog odbora, a onda kada je sastanak počeo, ušao je i poručio mi da će me Sotirovka zgaziti, da ću biti politički uništen, i da ću tek videti šta će mi se dogoditi. Šokiralo me je što je citirao delove moje prepiske sa gradonačelnicom sa uske viber grupe, u kojoj su samo rukovodioci, a kojoj definitovno nema pristup. Stalno je ponavljao da sam ‘p…a  šiptarska pederska’”, kaže Banđur.

On kaže da mu je Simov potom poprskao lice alkoholom iz dezinfikacione boce, a potom prišao sa upaljenim telefonom za snimanje, unoseći mu se u lice, i vičući:”’Ajde sad kaži koliko mrziš Bugare“, čime je, kako kaže, aludirao na njegov spor sa Sotirovskom na odborničkoj grupi SNS-a, za koji „nije mogao da zna ukoliko ga ona nije obavestila“.

„Na toj odborničkoj grupi gradonačelnica mi je rekla da u ovom gradu neće moći da odlučuju raseljena lica sa Kosova, aludirajući na moje poreklo, na šta sam ja odgovorio da ona kao gradonačelnica Niša ne bi trebalo da vozi privatno vozilo sa bugarskim tablicima. Ona je na to kazala da na to ima pravo po poreklu i po državljanstvu. Ovakav spor ne znači da mrzim Bugare ili bilo koga drugog”, kaže Banđur.

On još kaže da je Simov prilikom napada citirao i deo prepiske sa uske viber grupe, u kojoj je naveo da je pola porodice gradonačelnice na Maldivima, a pola na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru.

Prema njegovim rečima, nakon što je rekao da bi zapravo on trebalo da snima M.S, izgrednik mu je oteo telelefon i počeo da trči, a potom se vratio vičući: ‘Daj mi šifru’, pa onda telefon bacao i gazio.

Potom je krenuo da se udara u grudi i glavu, a u jednom trenutku je glavom udario Banđura u rebra.

“Reč je o vrlo nestabilnoj osobi- što je inače poznato u stranci, sklonom nasilju, kao i samopovređivanju, posle kojeg je govorio da je napadnut. Već je bio nasilan u stranačkim prostorijama, gde je razbio staklo, i na našim mitinzima, a I u izbornoj kampanji, gde se tukao sa ljudima, a potom govorio da su ga provocirali. Zbog toga smo mu i rekli da više ne ide na naše štandove i među ljude, već da se bavi društvenim mrežama, u koje se razume, a koje on često koristi da bi hvalio gradonačelnicu. Zaista je besmileno tvrditi da sam ja, sa 56 godina, napao mladog, krupnog i jakog čoveka, od koga se ljudi sklanjaju”, kaže Banđur.

Dodaje da je postoje svedoci događaja, koji su takođe dali izjavu u policiji.

Prema njegovim rečima, iz tih izjava se “jasno vidi da ga je Simov fizički napao, a da se on sklanjao, izbegavajući bilo kakav sukob”.

Banđur kaže da je od policije, kojoj je dao izjavu, i Hitne pomoći, koja je došla zbog njegove povrede, tražio da ide na poligraf, a da se sa povređene glave Simova, kao i sa njegovih ruku, odmah uzme DNK, kako bi se utvrdilo na koji način su one nastale.

O incidentu je obavestio Bojana Bajagića, koordinatora SNS za Nišavski i Pirotski okrug, kao i Darka Glišića, predsednika Izvršnog odbora stranke.

Drugi akter ovog incidenta, Marko Simov nije bio dostupan Danasu za komentar.

U odgovoru Južnim vestima on je kategorički negirao tvrdnje Banđura i kazao da je ovaj funkcioner njega “psovao, oteo mu telefon i naneo nekoliko udaraca u glavu”.

On kaže da je član omladine Izbornog štaba Palilula 2, da je pozvan na sastanak putem viber grupe, te da nije imao nikakvu nameru da napadne Banđura, a pogotovu ne po nalogu gradonačelnice Sotirovski, koju je “video tri puta u životu”.

Navodi da je do incidenta došlo kada je Banđuru “želeo da diskretno poveri neke informacije koje se tiču njega (Banđura)”.

“Kako sam mu to preneo, tako je upao u neko patološko stanje u kome ga bar ja nikada nisam video i počeo da viče na mene, govori ko je tebe pozvao ovde, a onda je na moje zaprepašćenje opsovao meni majku bugarsku, ali i gradonačelnici Dragani Sotorivski takođe majku bugarsku. Tada sam izvadio telefon i počeo da snimam, uz reči da to ponovi, što je on i učinio, međutim, moj telefon je onda zgrabio i u tom otimanju zadao mi je više udaraca u predelu lica. Telefon sam mu istrgao ali je polomljen”, kaže Simov.

On dodaje da tvrdnja Banđura da je sam sebi naneo povrede predstavlja “pravi pokazatelj u kakvom se nervnom rastojstvu nalazi taj čovek” i “kakva se šizofrena cepanja događaju u njegovoj glavi”.

“Medicinska opservacija ga potpuno demantuje. Povrede imam samo ja, on nikakve, pa me čudi kako toliko udaraca a nijedna povreda. No, veštaci se utvrditi”, kaže Simov, dodajući da pristaje i na poligraf.

On priznaje da je polomio Banđurov telefon, i kaže da bi uradio to opet, ali zato što ga je Banđur isprovocirao psovkama.

Pitanja o ovom incidentu Danas je prosledio gradonačelnici i funkcionerki SNS Sotirovskoj i njeni odgovori će ukoliko i kada stignu biti objavljeni.

Policijska uprava Niš nije se oglasila povodom ovog incidenta.

Pitanja za Banđura

Marko Simov je, odgovarajući na pitanja, i sam postavio više njih vezanih za Banđura.

Jedno od pitanja je da li je tačno da je Simovu rekao da je “Aleksandar Vučić kupio orden Aleksandra Nevskog za tri miliona dolara, a njegov prijatelj Bobotkov nosio novac”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari