Fon Kramon: Postignuti sporazumi u dijalogu moraju se ispoštovati 1foto FoNet Milica Vučković

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon rekla je danas na sednici EP o Kosovu, da se moraju ispoštovati postignuti sporazumi između Beograda i Prištine kako bi obe strane napredovale na evropskom putu, piše Kljan Kosova, prenosi Kosovo online.

 

Ona je istakla da je pitanje članstva Kosova i Srbije razjašnjeno od strane mnogih iz međunarodne zajednice.

„Ponoviću koliko je važan zamah i zajednički napori EU i SAD da se stvari pomere napred u dijalogu sa Srbijom. Svi znamo da bez pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije neće biti prijema u Uniju. Volela bih da vidim uspešan završetak dijaloga, gde će sva preostala pitanja biti rešena, ili treba reći, skoro sva, a onda će, nadam se, biti sprovedena“, navela je Fon Kramon.

Ona je dodala da Kosovo ne sme da dozvoli sebi da bude strana koja će sprečavati sporazum.

„Sa ovim će Srbija priznati nezavisnost ali ne govoreći naglas da je to učinila. Dijalog pokreće mnoga osetljiva pitanja i potpuno razumem da vaša zabrinutost oko ishoda može uticati na neke ranije sporazume. Međutim, već postignuti sporazumi moraju se poštovati i zakonski sprovoditi. Kosovo ne bi trebalo da dozvoli sebi da bude strana koja sprečava potpisivanje sporazuma“, poručila je Fon Kramon.

Ona je zatražila od institucija Kosova da pokažu liderstvo i pronađu načine za sprovođenje svih dogovora koji proizilaze iz dijaloga.

„Molim vas, budite proaktivni i dajte svoje predloge o tome kako vidite kraj. Naravno, promene se moraju izvršiti u okviru ustavnog okvira Kosova i njegovog pravnog poretka. Opet, pronalaženje načina za prilagođavanje neizbežno će dovesti do velikog koraka bliže okončanju dijaloga i finalizaciji ovog dugog procesa. Još jednom da budem vrlo jasana: postoji puna saradnja i transatlantska sinhronizacija za dijalog. Kosovo treba da iskoristi ovaj novi duh mogućnosti sa svojim saveznicima da podstakne odlučan razvoj dijaloga, a Evropski parlament je uvek spreman da pomogne i pažljivo prati to u narednom periodu“, istakla je Viola fon Kramon.

Ona je rekla da je za dijalog u Briselu potrebna jaka politička volja i izrazila uverenje da će Kosovo uraditi svoj posao, ne zato što to zahteva EU, već zbog svojih građana.

„Vi, kao što dobro znate, imate snažnog saveznika ovde sa nama u EP, naravno i sa mnom lično. Više puta naglašavala potrebu za hitnom liberalizacijom viznog režima, koja je odavno zakasnila, uprkos činjenici da ste ispunili sve kriterijume. Želim da vidim plodnost naših zajedničkih napora u budućnosti jer građani Kosova zaslužuju da žive u zemlji koja uživa puno međunarodno poštovanje i jasnu evropsku perspektivu“, zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari