"Francusko-nemački plan za Kosovo podeljen u dve faze - prva ne sadrži priznanje": Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja otkriva detalje predloga 1Foto: AP Photo/Christophe Ena

Francusko-nemački predlog za rešavanje kosovskog pitanja podeljen je u dve faze, rekla je šefica poslaničke grupe pokreta „Samoopredeljenje“ u Skupštini Kosova Mimoza Kusari-Lila.

Ona je u diskusiji na temu „Novi zamah u odnosima Kosova i Srbije: koji je put dalje?“, koju je organizovao Demokratski institut Kosova, govoreći o francusko-nemačkom planu, napomenula da prva faza ne sadrži međusobno priznanje, prenosi Koha Ditore.

– Plan sadrži konačno rešenje podeljeno u dve faze. Prva faza ne sadrži međusobno priznavanje… Druga faza ima za cilj punu normalizaciju. Kosovo nije ravnodušno kada je u pitanju ovaj predlog, čuli ste da su zamenik premijera Besnik Bislimi i premijer Aljbin Kurti rekli da je to ozbiljno, ali odbijaju da daju elemente koje su već prosledili, naglasila je Kusari-Lila.

Ona je rekla da je od nje više puta traženo da francusko-nemački plan nazove evropskim.

– Ono što je posle izašlo je evropski plan, od mene su više puta tražili da ga nazovem evropskim, a ne samo francusko-nemačkim planom, iz razloga što ovaj plan nije samo francusko-nemački, već evropski plan, koji ima podršku SAD, rekla je poslanica „Samoopredeljenja“.

Govorila je i o i o bojkotu Srpske liste, rekavši da oni više od četiri meseca ne učestvuju na plenarnim sednicama.

– Prošlo je više od 4 i po meseca da Srpska lista ne učestvuje na sednicama. Razlog nije principijelan, ali ima veze sa očuvanjem Milana Radojičića. Njihovo negodovanje pojavilo se u trenutku kada je dobio vest da ga policija traži, a ne zbog nekakvog kršenja nečijih prava, rekla je Kusari-Lila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari