Gajić: Vučić nije imao ustavna ovlašćenja da potpiše sporazum u Beloj kući

Ostavite komentar


  1. Poštovani g. Gajiću, a kada je Vučić poštovao Ustav? Mi smo u problemu što mi nemamo instituciju – čekamo da Intrepol raspiše potrenicu za predsednicom Ustavnog suda, Zagorkom Dolovec – koja brani Ustav od prekršioca koji se predstavlja da je predsednik države koju smatra svojom ličnom prčijom!

  2. Korisno je isticati postupanje predsednika Vučića iz ugla povrede Ustava…,
    Međutim, pitanje za građane SRB i narod Srbije jeste KAKO RAZVLASTITI VUČIĆA.
    Štete daljeg Njegovog ostanka na vlasti će se uvećavati nesrazmerno iz dana u dan.
    Neko ko je najviši državni akt bezrezervno „poništava“, na isti način će „poništiti“ i najviši statusni akt međunarodnog prava o Kosovu i Metohiji…
    Pitanje je, dakle: KAKO RAZVLASTITI VUČIĆA.

    1. POSTO INSTITUCIJE NE RADE JEDINI NACIN JE KAO U BELORUSIJI.
      DA LI CEMO DA SEDIMO I PISEMO ILI CEMO USTATI.
      ODLUKA JE NA NAMA.

  3. Dokument nije pravno obavezujuci. Radi se o politicki obavezujucem dokumentu. Ovakvi dokumenti, pre svega, obavezuju politicare da ce sprovoditi navedeno ili snositi politicke konsekvence. Dobro je da se Srbija izmakne iz zagrljaja istocnih despota. Pravno obavezujuci sporazum oko Kosova sledi na prolece 2021.

  4. Sporazum koji predvidja medjusobno priznanje Izraela i Prištine, kao i premeštanje srpske Ambasade u Jerusalem, nije samo pitanje strateških ciljeva USA na Bliskom istoku, i takvo tumačenje je samo spin koji služi kako bi prikrio pravu nameru. Naime, mnoštvo muslimanskih zemalja (posebno afričkih) koje nisu priznale Kosovo zbog tradicionalno dobrih odnosa Srbije (kao i SFRJ) sa Palestinom, sada će imati i više nego dobar razlog da to učine. Takodje, veliki broj zemalja na čije nepriznavanje Kosova je uticao tvrd stav Izraela da to ne učini sada će imati skoro pa obavezu da to i učine. Samo premeštanje Ambasade u Jerusalem je direktno negiranje politike EU te ćemo, kao jedina zemlja Evrope koja je to uradila, dobiti i takav status u daljim pregovrima o pristupanju ovoj zajednici. Možda i najvažnija činjenica ove političke avanture je nesumnjiva podrška Donaldu Trampu učinjena ovim potezom, i to u trenutku kada mu svi tradicionalni prijatelji okreću ledja, a Džo Bajden nezaustavljivo ide ka preuzimanju predsedničke funkcije. Sve ovo nas može jako skupo koštati, a cena će biti mnogo veća od one koja nam se sada čini strašno velikom.

    1. Sa većinom stvari koje ste napisali mogu da se složim, mada ne uvek u potpunosti. Na primer, mislim da nigde nije navedeno da Izrael direktno priznaje Kosovo, iako ste u pravu da će ostvariti diplomatske odnose. Ono sa čime se ne slažem je da „Džo Bajden nezaustavljivo ide ka preuzimanju predsedničke funkcije“. Jeste u jednom trenutku delovalo tako, ali sada sve govori da Tramp ipak stvari vraća na svoju stranu. Uostalom, to i nije toliko bitno jer se spoljna politika SAD ne menja u zavisnosti od toga ko je predsednik, ili se menja zanemarljivo malo. Na prošlim izborima je Vučić podržao Hilari, tj. gubitničku stranu, pa ne vidim da nam je to donelo lošiji tretman kod Trampa nego što smo imali kod Obame ili nekog prethodnog.

        1. Po svemu sudeći Vučić je dao izjavu u ime Srbije, a bez ovlaštenja. Tako da je ovaj „sporazum“ obavezujući samo za njega. Srbija pod hitno svim pravnim i/ili nepravnim merama mora da skloni uzurpatora sa vlasti da ne bi primenjivao svoje želje mimo prava i ustava R. Srbije.

      1. Tu oko trumpa se umešao kremaljski trovač…da amortizuje budalaštinu u vezi klinktonovih učinjenu od svog paščeta iz Srbije.

  5. Koliko ljudi je do sada u raznim komentarim citiralo član 112 Ustava Srbije, mislim da su ga naučili i vrapci na grani… samo nikako da stigne do Vučića, a i organa koji treba da pokrenu postupak smene predesdnika u slučaju kršenja Ustava. Tako da preostaje jedino da narod uzme zaštitu Ustava u svoje ruke…

    1. @ novosađanka Pročitao sam još davno , u prošlom milenijumu , da je Milovan Glišić napisao: “ Narod ! Kakav narod ? To je marva što ništa ne zna“ !

  6. „Premijerka Ana Brnabić „nije imala pojma“ šta u sporazumu piše.“ Ni Vučić nije znao šta je potpisao, što se vidi po njegovom izrazu lica, kada je Tramp saopštio šta je potpisano. Kao predsednik pravnog saveta Narodne Stranke Gajić bi morao da bude u stanju da čita izmedju redova – ili u ovom slučaju izraz lica, što on kao advokat po profesiji sigurno odlično radi! Zašto je kritiku sa Vučića skrenuo na Brnabićku je vrlo interesantno pitanje! Hajde malko da se uozbiljite, nemojte da potcenjujete opoziciono orijentisane, nadam se u dogledno vreme, glasače.

    1. Dva problema s vasim komentarom: 1. Gajic nije skrenuo kritiku na brnabicku vec je time pokazao da u Bg niko nije znao sta ce biti na tom papiru, dva dana pre potpisivanja… da na prvom mestu to nije znao ni av. 2. Na sta bi to licilo kada bi novine objavljivale tekstove sa glavnim argumentom – procitao sam mu sa lica…. Ima ovde dovoljno potpisanog materijala na papiru da se tumaci i komentarise.

    2. Pošto se i ja potpisujem kao i vi (Dragan R) ovde sam za potpis koristio ćirilicu da bi se razlikovali. Ne znam da li smo imenjaci (moje pravo ime i prezime su kao u potpisu – Dragan Ristić) ali je jasno da nam se stavovi razlikuju. Naime, ne stoji da je gospodin Gajić kritiku sa Vučića skrenuo na Brnabićku. Naprotiv, Gajić je argumentovano pokazao i dokazao sve razmere Vučićeve samovolje i totalne privatizacije države. To što se premijerka, što je po Ustavu najjača pozicija u vlasti, 2. Septembra zahvalila Izraelu što nije priznao „Kosovo“, a predsednik se samo dva dana kasnije saglasio da taj isti Izrael prizna to isto „Kosovo“ i još obećao premeštanje naše ambasade u Jerusalim kao nagradu Izraelu za to priznanje, može da znači samo to da se u ovoj zemlji ne zna ni ko pije ni ko plaća, da je država Srbija privatno vlasništvo AV i da on sa njom može da čini šta mu je volja

  7. Ajde. Ma sta kazes. E, bas ti hvala, na informaciji. Vi, iz „bojkot“ opozicije, posisali ste svu mudrost ovoga sveta.

Ostavite komentar


Politika

Briselski nesporazumi i dalje traju: Sagovornici danasa o značaju Briselskog sporazuma posle 11 godina 10

Briselski nesporazumi i dalje traju: Sagovornici danasa o značaju Briselskog sporazuma posle 11 godina

Iako je u prvim godinama uprkos otporu doprineo i evropskim integracijama Srbije i Kosova, čak i približavanju između njih, Briselski sporazum posle 11 godina od potpisivanja zarad Severa Kosova je propao i sve je manje Srba na KiM. Reč je o briselskom nesporazumu, jer je za sporazum potreban kompromis, a oni koji su sedeli prekoputa Srbije nisu bili spremni da ga načine.

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.