Gde bi Vučić još mogao da traži jedinstvo za Kosovo posle Skupštine u kojoj ga neće naći? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Nakon što u Skupštini Srbije predsednik države Aleksandar Vučić izvesti poslanike o francusko-nemačkom predlogu trebalo bi da nastavi razgovore i sa ostalim zainteresovanim grupama u društvu. To je sam najavio u kratkom obraćaju javnosti posle sastanka sa „velikom petorkom“ koja mu je predstavila svoj plan za buduće odnose Srbije i Kosova.

Međutim, zasad nema informacija da li će, kada i sa kim Vučić razgovarati posle sednice Skupštine. A može se pretpostaviti da bi naredne Vučićeve stanice na kojima će tražiti jedinstvo mogle biti Sinod SPC, SANU, Nacionalni konvent o Evropksoj uniji koji okuplja nevladin sektor, možda i poslovna zajednica okupljena u Privrednoj komori.

Iz Vučićevog kabineta do objavljivanja ovog teksta nismo dobili informaciju postoji li plan s kim će Vučić dalje razgovarati.

Ono što je sada i njemu jasno je da u parlamentu neće svi podržati njegove stavove i planove ako ih ima i ako ih bude otkrio poslanicima.
Kada je reč o ostalim potencijalnim sagoovnicima, treba imati na umu da Vučić sa patrijarhom SPC Porfirijem održava redovne sastanke i češće ne go druge ga izveštava o situaciji na Kosovu.

Poslednji put, bar javno, se u novembru prošle godine sastao sa članovima Sinoda kako bi i sa njima podelio najnovije informacije o situaciji na KiM. Trenutno je patrijarh na višednevnom službenom putu u Sjedinjenim Američkim Državama sa kojeg se vraća 5. februara, kada će biti završena i posebna sednica Skupštine, pa se otvara prostor za novi susret.

S druge strane, odnos Vučića i akademije nauka nije tako transparentan, a ni izbliza, kako se šuška, ni tako prisan, kao onaj sa SPC. Ostala je zabeležena poruka predsednika SANU akademika Vladimira Kostića iz 2018. u kojoj je pozvao predsednik Srbije da poseti tu instituciju i da bez prisustva javnosti razgovara sa akademicima, odnosno da „gledajući se oči u oči sasluša šta ko o čemu misli“.

Ne zaboravimo ni to da je Kostić, koji je sada odlazeći predsednik Akademije, je u novembru na proslavi Dana SANU, govoreći o odnosu Akademije i vlasti, primetio da postoji tiho zanemarivanje i nezainteresovanost.

„Ne bežeći od odgovornosti pa i pretenciozne slutnje da sam i sam u tom smislu postao smetnja i kamen o vratu Akademije, nadam se da će se mojim odlaskom vrata barem one neophodne saradnje nešto šire otvoriti. Pre kratkog vremena pominjalo se eventualno uključivanje SANU u razmatranje kosovsko-metohijskog čvora, pa su postavljana pitanja o našoj spremnosti i volji da se u tako nešto upustimo. Vrata SANU po tom, i ne samo po tpom pitanju nisu nikada zaključavana. Prava istina je međutim, da nije ni bilo ozbiljnijih pokušaja da se ta vrata otvore“, naveo je on tada.

Kada je reč o Nacionalnom konventu o EU može se pretpostaviti da će vrata ove organizacije biti otvorena za predsednika, kao što su otvorena i za premijerku sa kojom se u prethodnom periodu razgovaralo i raspravljalo o brojnim otvorenim pitanjima.

I poslovna zajednica koju bi moguće okupila Privredna komora Srbije verovatno je zainteresovana da od Vučića potanko čuje koliko su pretnje ekonomskom i investicionom izolacijom zaista realne i moguće i šta država planira tim povodom da uradi.

Hoće li Vučić posle Skupštine nastaviti razgovore pitali smo politikologa Mladena Mrdalja koji za Danas kaže da misli da će Vučić razgovarati sa sto više osoba kako bi gradio utisak širokih konsultacija i uvažavanja tuđih mišljenja zarad legitimiteta odluke koju je već doneo.

– Teško da će naći jedinstvo, ali to ga neće nužno sprečiti da proglasi da je društvo ujedinjeno iza njega osim „šačice ekstremista sa desna i leva” – zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari