Patrijarh nakon sastanaka sa Vučićem: Tenzije na Kosovu dosegle tačku iz koje mogu da se otvore putevi koje niko ne želi 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh srpski Porfirije sastali su se danas u Patrijaršiji. Do sastanka je došlo nakon što su vlasti u Prištini zabranile patrijarhu ulazak na Kosovo i Metohiju.

– Situacija na Kosovu veoma ozbiljna i tenzije su dosegle tačku iz koje mogu da se otvore putevi koji bi nas odveli u bilo šta što bi nam odnelo mir i kakvu takvu ravnotežu, reakao je patrijarh Porfirije posle sastanak sa Vučićem.

Kako je naveo, nema mnogo toga što posebno rekao posle jučerašnjeg dana koji je za njega bio vrlo tužan.

– Za mene ali i veoma tužan za mnoge ljude, braću i sestre na KiM, monahinje i monahe, sveštenstvo koji su očekivali da poglavar i duhovni otac njihove crkve i njihov dođe u Pećku patrijaršiju i sa njima se pomoli bogu za sve ljude kojima nije lako na KiM i koji stradaju, ali i za sve ljude i mir u svetu a pre svega međusobno razumevanje, suživot i mir između Albanaca i Srba – naveo je on.

Prema njegovim rečima, sigurna je činjenica da vekovima na KiM zajedno žive Srbi i Albanci i da postoje kapaciteti koji nas uče da ako postoji dobra volja može se naći put u zajednički život i put u kojem ima za svakog mesta.

– U ovom trenutku bez obzira što mi je bilo zabranjeno da odem na Kosovo, siguran sam i uveravam svu braću na KiM da ću, u najkraćem roku, biti tamo sa njima i moliti se bogu za sve – kazeo je patrijarh.

On je naveo da je Paćka patrijaršija za naš narod ono što je Vatikan za katoličku crkvu.

– Zmislitee da neko sa komičnim obrazloženjima, samo zato što mu se može, zabrani papi da uće u Vatikan. Sigurna sam da bi čitav svet ustao na noge i da nema pod kapom nebeskom onog koji ne bi diga oglas i štito pravo poglavara katoličke crkve. Pitanje je da li postoji ijedan poglavar neke crkve koji ne može da poseti svoj narod i uđe u svoju kuću, jer je Pećka patrijaršija imovina SPC – rekao je on.

Kako je objasnio, on pokušao da u direktnim kontaktima sa ljudima za koje misli da mogu da pomognu da se ta iracionalna zabrana ukine.

– Apelujem na one za koje mislim da sigurno mogu da utiču na one koji u Prištini donose odluke, da se ta odluka promeni. U razgovoru sa predsednikom sam ponovio da mormo učiniti sve da se po svaku cenu sačuva mir. Molio sam predsednika i vladu celu molim preko njega za to. Da ne dođe do oružanih sukoba koji nikom dobra doneti neće. Molim i one koji imaju vlast u Prištini ali i velike sile, važne institucije koje donose odluke u centrima moći da daju sve od sebe da pomognu da se sačuva mir. Siguran sam da oni to mogu i molim se bogu da on svojom lubavlju dotakne um i srca svih ljudi naročito onih koji žive na KiM. I da bog da mira između Srba i Albanaca. I da svima koji slavimo Božić to bude dan mira – zaključio je patrijarh.

 

Povodom zabrane ulaska partijarha na KiM oglasila se i Srpska pravoslavna crkva koja je saopštila da je stanovišta ljudskih prava i verskih sloboda bilo kog čoveka, ovakva odluka nerazumna i apsolutno neprihvatljiva.

„Patrijarh zna da je srpski narod, posebno na Kosovu i Metohiji, sa velikim ogorčenjem primio ovu vest, ali apeluje da se ne dozvoli da ova provokacija postane izgovor za dalje ugrožavanje našeg naroda i njegovih svetinja. Patrijarh neće ostaviti svoj narod i učiniće sve što je moguće da se sa njim sretne i da se sa njim zajedno pomoli Bogu što pre bude moguće“, zaključuje se u saopštenju SPC.

Vlasti u Prištini zabranile su u nedelju patrijarhu Porfiriju da doputuje u Pećku patrijaršiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari