Patrijarh Porfirije krenuo na Kosovo uprkos zabrani: Kosovska policija ga zaustavila na prelazu Merdare 1foto FoNet Zoran Mrđa

Kosovska policija danas nije dozvolila patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfiriju da na administrativnom prelazu Merdare uđe na Kosovo, gde se on uputio uprkos ranijem dopisu Prištine da mu nije dozvoljen ulazak, piše Kosovo onlajn.

Porfirije se u automobilu nekoliko minuta zadržao na strani koju kontroliše kosovska policija, a zatim se vratio ka Kuršumliji.

Vlada Kosova je u mejlu kojim je juče obavestila patrijarha, u koji je Kosovo onlajn imalo uvid, navela da je „svesna da su članovi SPC poslednjih dana aktivno uključeni u pružanje podrške kriminalnim grupama koje održavaju barikade na severu Kosova već više od 16 dana“.

Patrijarh je nešto posle 14.30 vraćen sa administrativnog prelaza Merdare. A direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručuje da je ovim Kurtijevo nasilje nad srpskim narodom doseglo neviđene razmere, prenosi RTS.

Nakon rutinske kontrole sa srpske strane administartivnog punkta, na kosovskoj strani automobil patrijarha Porfirija i njegovih saradnika je izdvojen sa strane iz kolone, a putnicima je rečeno „da čekaju“.

Posle četrdesetominutnog zadržavanja patrijarhu Porfiju nije dozovoljen ulazak na Kosovo i Metohiju, nakon čega se sa saradnicima vratio u centralnu Srbiju.

I direktor Kancelarije za KiM Petar Petković potvrdio je da je patrijarhu zabrannjen ulazak na KiM.

„Njegova Svetost je fizički vraćen sa prelaza Merdare. Ovim je Kurtijevo nasilje nad srpskim narodom doseglo neviđene razmere“, naveo je Petković na Tviteru.

„Uskratiti pravo poglavaru SPC, čoveku koji propoveda ljubav i mir, da boravi u svom domu u Pećkoj Patrijaršiji gde se nalazi viševekovno sedište srpskih patrijaraha je zločin kakvom savremena civilizacija nije svedočila. Albanski zulumćari su danas ušli u anale istorije“, naglasio je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari