Gde je prva dama Srbije dok Vučić polaže zakletvu? 1Foto: FoNet

Dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić polagao zakletvu za svoj drugi predsednički manadat, uz podršku državnih funkcionera i (odlazećih) poslanika u Narodnoj skupštini, kao i pristalica ispred Skupštine, njegova supruga i prva dama Srbije Tamara Vučić nije bila tu da ga podrži već je obilazila Maroko u zvaničnoj državnoj poseti.

Vučić je zakletvu položio gotovo pa „unutar porodice“, među naprednjacima, te je zbog toga bilo za očekivati da će u njegovoj pratnji, barem na koktelu nakon polaganja zakletve, biti i prva dama Srbije. Kao i prilikom polaganja zakletve 2017. Skupštini su bili Vučićevi roditelji Anđelko i Angelina, kao i deca iz prvog braka Danilo i Milica.

Ipak, Vučićeva druga supruga, Tamara, bila je u zvaničnoj višednevnoj poseti Maroku u tom periodu, o čemu je i sama obavestila javnost, te je time i dala objašnjenje zašto je propustila, kako Vučićevo obraćanje pred odlazećim sazivom Narodne skupštine, i ministrima iz prethodne Vlade, tako i koktel sa predstavnicima ambasada, diplomatskog kora, i drugih viđenijih javnih ličnosti.

Vest o odlasku prve dame u Maroko prekjuče je objavio i jedan dnevni list u štampanom izdanju, a svoje utiske podelila je i sama Tamara, na društvenoj mreži Linkedin, što je jedina mreža na kojoj supruga predsednika Srbije ima zvanični profil.

Gde je prva dama Srbije dok Vučić polaže zakletvu? 2
Foto: Linkedin / Tamara Vučić

„Bila mi je velika čast i zadovoljstvo da, na poziv Njegovog veličanstva kralja Muhameda VI, posetim Kraljevinu Maroko“, napisala je Vučić na ovoj mreži objašnjavajući koje su sve bile aktivnosti tokom njene posete.

„Tom prilikom, upoznala sam se sa metodama rada i bogatim sadržajima Nacionalnog centra za osobe sa invaliditetom ,,Muhamed  VI“ u Marakešu i Rabatu i sa ljubaznim domaćinima razgovarala o razmeni znanja i iskustva u ovoj izuzetno važnoj oblasti obrazovne, socijalne i zdravstvene brige i što boljeg integrisanja osoba sa posebnim potrebama u sve segmente društvenog života“, navela je ona.

Iako se prve dame uglavnom pojavljuju u javnosti u prilikama kao što je predsednička inauguracija, i to u prvom planu pored svojih jačih polovina, sa Tamarom Vučić to nije bio slučaj.  Ni ovaj put, kao ni prošlog puta kada je Vučić polagao zakletvu u Narodnoj skupštini, 2017. godine za prvi predsednički mandat.

Odustvo njegove supruge tada je bilo i više opravdano nego danas, s obzirom da je u to vreme prva dama bila u poslednjim nedeljama trudnoće, kao i da je posle toga održan svečani prijem na mnogo višem nivou u Palati Srbije, kome je prva dama prisustvovala.

Šta više, na proslavi posle inauguracije u Palati Srbije, supruga predsednika odvukla je veći deo pažnje javnosti, kako zbog toga što je to bilo njeno prvo javno pojavljivanje u centralnoj i istaknutoj ulozi pored Vučića, tako i zbog toga što je na događaj došla svega nekoliko dana nakon porođaja.

S obzirom da se i za novi Vučićev mandat spekulisalo da bi mogao da organizuje svečani prijem posle inauguracije u Skupštini, te da bi to trebalo da se desi u slavnoj vili dinastije Obrenović „Zlatni Breg“ u Smederevu, nije isključeno da će se prva dama pojaviti upravo na ovom mestu.

Na ostalim državnim skupovima, aktuelna prva dama ne pojavljaje se gotovo nikada, za razliku od nekih njenih prethodnica, a posebno ne na onima koji se tiče stranke koju njen suprug vodi, barem prema onim informacijama koje su dostupne u javnosti.

Jedini istup, odnosno izuzetak od ovog pravila, bio je kada je Tamara Vučić došla da podrži naprednjake u izbornom štabu SNS tokom izborne noći na poslednjim izborima – 3. aprila ove godine. I ovo bi prošlo gotovo neprimetno da njeno prisustvo nisu zabeležili reporteri portala Republika.rs, onlajn izdanja tabloida Srpski telegraf.

Gde je prva dama Srbije dok Vučić polaže zakletvu? 3
Foto: Linkedin / Tamara Vučić

Prva dama Srbije, koja je pored ove uloge i zaposlena kao savetnica u Ministarstvu spoljnih poslova, umesto na Vučićevu drugu inauguraciju, otišla je u posetu Maroku povodom obeležavanja 65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Maroka.

„Sadržajan razgovor u Rabatu sa Fatim-Zahrom Amor, ministarkom turizma, zanatstva i socijalne privrede Kraljevine Maroko o bilateralnoj saradnji i aktivnostima na obeležavanju 65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Posebnu pažnju u razgovoru smo posvetile mogućnostima za unapređenje saradnje u oblasti turizma i kulturne razmene, te očuvanju i promociji tradicionalnih zanata i kulturnog nasleđa“, navela je Vučić na svom Linkedin profilu.

Tamara Vučić u javnosti i medijima najčešće se pojavljuje upravo u kontekstu ovakvih vesti i događaja – od diplomatskih poseta do humanitarnih događaja. Iz tih okvira izlazi retko i dozirano, i tada uglavnom govori o modnim i temama životnog stila.

O političkim dešavanjima ne oglašava se nikad, pa ni o aktuelnim i „kontroverznim“ ili delikatnim pitanjima iz oblasti spoljne politike, za koju je stručno zadužena.

Tako nismo mogli čuti nikakav stav ili komentar prve dame na dešavanja u Ukrajini, ili spoljno-političke izazove Srbije, o odnosima sa EU, Zapadnom ili Istokom.

A ona održava umerene odnose sa svima – od pojavljivanja na gala humanitarnom događaju u Njujorku krajem prošle godine, na kome je bila izuzetno zapažena pored Novaka Đokovića, Bogdana Bogdanovića i Nikole Jokića, do Samita prvih dama održanog u Ukrajini na temu borbe protiv korona virusa, samo pola godine pre izbijanja rata u toj zemlji.

Vučićeva je taad u Kijevu boravila na poziv prve dame Ukrajine Olene Zelenski, a ranije se rado odazivala i pozivima Melanije Tramp, supruge bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, Emine Erdogan, prve dame Turske, kao i prve dame Kine Peng Lijuan, i mnogih drugih.

U Srbiji prethodni put u javnosti u Nišu

Prethodno pojavljivanje Tamare Vučić u Srbiji bilo je sredinom maja ove godine, u okviru još jednog humanitarnog događaja, održanog u Nišu. Supruga predsednika Srbije tom prilikom otvorila je 8. Forum mladih naučnika i pozvala mlade naučnike da ostanu u Srbiji, a ukoliko ih životni put odvede u inostranstvo da se vrate. „Srbija brzim koracima stiže one za koje se mislilo da su nedostižni u smislu razvoja i već danas svedočimo tome da se vraćaju mladi ljudi i oni malo stariji i imaju nameru da dosanjaju srpski san“, kazala je Tamara Vučić.

Čestitala je na uspesima i nagradama mladim matematičarkama i poručila im da su na taj način ulepšali i osvetlali obraz roditelja, grada, svoje države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari