U Nišu otvoren osmi Forum mladih naučnika, prisustvovala i supruga predsednika Srbije 1Forum mladih naučnika, arhiva: Foto organizacija Nađi raula

U Nišu je danas otvoren osmi Forum mladih naučnika, kojem je prisustvovala i supruga predsednika Srbije Tamara Vučić.

Učesnice ovogodišnjeg Foruma mladih naučnika diskutovaće na temu: „Dame u matematici, mislite da je nemoguće?“, a slogan Foruma „I ja imam pravo“ trebalo bi da pošalje poruku o važnosti ravnopravnosti dama u matematici.

Tamara Vučić je kazala da polne predsrasude u nauci ne bi trebalo da postoje i poželela mladim naučnicama da ostanu u zemlji.

Ona je kazala da rezultati “nesebičnog truda i rada na postizanju naučnih saznanja” obavezuju mlade talente da nastave tim putem“.

“Naš pogled i naša pažnja sve vreme su sa vama, kao što je i naša želja da ovde i ostanete. I ako vas već životni put navede da odete van naše zemlje, da se onda ovde i vratite. Srbija brzim koracima stiže one za koje se po stepenu razvoja mislilo da su nedostižni “, rekla je Vučić, dodajući da se već sada vraćaju mladi i stariji koji su se otišli u inostranstvo.

Učesnicima Foruma obratile su uspešne matematičarke – srednjoškolke Teodora Obradović iz Niša, gimnazijalka Jana Dragović iz Kuršumlije, maturantkinja Matematičke gimnazije u Beogradu Milja Jovanović, kao i učenica niške Osnovne škole “Učitelj Tasa” Ana Mitić.

Na Forumu je govorila i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Organizator Foruma je humanitarna organizacija „Nađi Raula“ iz Niša, uz podršku Poslova Infostud i Grada Niša kao domaćina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari