Jens Stoltenbergfoto EPA-EFE/MORRIS MACMATZEN / POOL

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas posle sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani u Briselu da je neophodno izbeći svaku eskalaciju na Kosovu.

On je pozdravio nedavne korake koje je Priština preduzela da smanji tenzije, uključujući smanjenje broja pripadnika specijalne policije na severu i planova za olakšanje održavanja lokalnih izbora, navodi se u saopštenju NATO.

„Ali neophodno je izbeći dalju eskalaciju. Prema tome pozivam sve strane da izbegavaju zapaljivu retoriku i deluju s uzdržanošču u skladu sa svojim preuzetim obavezama“, rekao je Stoltenberg.

On je istakao da u skladu sa obavezama koje je Kosovo preuzelo 2013. godine, svako raspoređivanje bezbednosnih snaga na severu zahteva saglasnost Kfora.

Kako se dodaje u saopštenju, Stoltenbnerg je pozdravio narednu rundu dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU koja će biti održana iduće nedelje. Rekao je da je dijalog „jedini način da se reše nerešena pitanja i postigne rešenje koje poštuje prava svih zajednica“, kao i da to zahteva „strpljenje, izdržljivost i kompromis“.
U saopštenju se podseća da su u maju 93 vojnika Kfora povređena u ničim izazvanim napadima na severu Kosova, neki od njih teško, a generalni sekretar je nazvao to „potpuno neprihvatljivim“. Rekao je da Alijansa oćekuje blagovremene i značajne konsulatacije o bilo kojim akcijama Kosovskih bezbednosnih snaga ili kosovske policije koje bi mogle da imaju uticaj na bezbednosno okruženje.

Od tih nemira NATO je na Kosovu rasporedio dodatne trupe iz svojih operacionalnih rezervnih snaga za Zapadni Balkan, navodi se u saopštenju.

„Jasno je da su poznati oni koji su napali NATO 29. maja“, rekla je na konferenciji za novinare predsednica Kosova Vjosa Osmani, prenosi agencija Frans pres.

Neki od njih, dodala je ona, su „oficiri srpske policije koji su došli iz Srbije“ i oni ne samo da „nisu suspendovani već nisu snosili nikakve posledice“ za svoje delovanje.

Frans pres podseća da se tenzija na severu Kosova znatno povećala u maju kada su kosovske vlasti odlučile da imenuju albanske gradonačelnike u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari