Georgiev: Verujem da će Vučić biti kooperativan, a onda će prvi da izađe i da kaže da ni na šta nije pristao 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Direktor vesti na televiziji Nova S Slobodan Georgiev ocenjuje za N1 da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kada se radi o pregovorima sa Kosovom, ima smanjeni manevarski prostor jer je otezao 10 godina, „i sve nas je doveo u situaciju ‘uzmi ili ostavi'“. Dodaje da se njegova politika svodi na kupovinu vremena, i sada je to vreme isteklo.

„Rekao nam je da ako ne prihvatimo evropski predlog (za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine) da ćemo mi nastradati. Ne verujem da ćemo mi nastradati, već će on nastradati“, smatra Georgiev.

On podseća da je implementacionim planom predviđeno da ceo proces bude završen u narednih 150 dana, ali da ne znači da će se to i desiti.

„To je proces koji traje od prošlog leta i trebalo bi da se završi krajem ovog leta“, navodi.

Dodaje i da oni koji vode proces, prvenstveno izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, veruju Vučiću.

Smatra i da Vučić ne mora da sprovede evropski plan, ali da će se on onda naći u izolaciji.

„Vučić sada vaga da li sme u takvu avanturu da se upusti“, ocenjuje i dodaje da „ne možemo da znamo šta je u glavi Vučića, osim da što duže bude tu“.

Povodom naredne runde dijaloga 18. marta u Ohridu, u kojem bi trebalo da se dve strane saglase o implementacionom planu, kaže da kosovski premijer Aljbin Kurti svojim izjavama podbada Vučića, gura ga u to da odustane od plana.

„Verujem da će Vučić biti kooperativan, a onda će prvi da izađe pred novinare i da kaže da ni na šta nije pristao“, navodi.

Sa ovakvom vladom, tužioci neće biti samostalni

Povodom jučerašnjeg skupa podrške premeštenim tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović posle rada na slučaju korupcije u EPS-u i zahteva da one budu vraćene u Odeljenje za suzbijanje korupcije, kao i da viši javni tužilac Nenad Stefanović i republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac podnesu ostavke u narednih pet dana, kaže da nije siguran da će se to dogoditi u tom roku.

„Treba videti šta je tu plan. Realan je zahtev da tužiteljke budu vraćene u Odeljenje za suzbijanje korupcije, ali to nije moguće ako Stefanović ne bude smenjen“, ukazuje Georgiev i dodaje da će ishod zavisiti od toga šta će biti nastavak i da li će se protest širiti.

Dodaje i da u Srbiji ima četiri odeljenja za borbu protiv korupcije koja su osnovana pre pet godina, gde su zaposleni specijalizovani tužioci, kao i finansijski forenzičari, ali da dosadašnji rezultati tih tužilaštava nisu dobri, „nismo videli velike slučajeve, a očekivali smo kada je država ušla u to da je rešena da raskrsti sa visokom korupcijom“.

Navodi i da su tužiocima u odeljenjima za borbu protiv korupcije prebacili sve predmete od ranije, tako da „nisu ni počeli da rade a svako je već imao 150 predmeta na stolu“.

„To govori o toj lažnoj reformi, lažnom pristupu borbi protiv korupcije“, ocenjuje.

Ističe da je slučaj sa EPS prvi nešto veći, ali ni tu nisu obuhvaćeni ključni ljudi.

„Neće tužioci ovde biti samostalni sa ovakvom vladom“, zaključuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari