Gervala: Srbija je pretnja Zapadnom Balkanu 1foto EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala ocenila je danas da je Srbija postala pretnja regionu Zapadnog Balkana i da bi zapadne demokratije trebalo da promene svoje strategije u odnosu na Beograd, javlja RTK.

„Kao saveznik, čak i satelit Rusije, ne samo da (Srbija) napada susedne zemlje, kao što je to bio slučaj 24. septembra prošle godine na Kosovu, već garantuje Rusiji, Kini i sada Iranu dovoljno prostora za delovanje u Evropi iz dubine Zapadnog Balkana“, rekla je Donika Gervala na panel diskusiji u Institutu „Hadson” u Vašingtonu.

Prema njenim rečima, Srbija ugrožava Kosovo i Bosnu i Hercegovinu.

Donika Gervala je istakla neophodnost promene strategije zapadnih demokratija u odnosu na Srbiju, kao „najmoćnijeg protivnika zapadnih i demokratskih vrednosti u Evropi“. Ocenila je da je neophodno i suočavanje sa opasnošću koju Srbija predstavlja za region, ali i za mir u Evropi.

Na panel diskusiji „Regionalni ciljevi i brige“, Donika ​​Gervala je istakla „kontinuiranu posvećenost Kosova demokratskim vrednostima“ i nepokolebljivu volju za članstvom u NATO i Evropskoj uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari