Gervala u Atini: Grčko priznanje Kosova bio bi hrabar potez u cilju stabilnosti 1Donika Gervala Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala izjavila je danas u Atini da bi priznavanje i poštovanje nezavisnosti Kosova od strane svih članica Evropske unije, uključujući Grčku, bio hrabar potez koji bi doprineo stabilnosti u regionu i šire.

Na sastanku sa šefom grčke diplomatije Nikolaosom Dendijasom, Gervala je rekla da bi takav potez Grčke „omogućio otvaranje nove dinamike u rešavanju dugoročnih problema na Balkanu“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova.

„Ne samo za naše zemlje, već više za našu decu i unuke, ovo bi bilo obećanje stabilnosti i trajnog mira u Evropi. Takav korak bi bio istorijski i mislimo da je to nešto što treba da se uradi“, rekla je Gervala.

Nezavisnost Kosova nije priznalo pet članica EU – Grčka, Rumunija, Španija, Slovačka i Kipar.

Gervala je na sastanku kazala i da Kosovo „ceni Grčku kao prijateljsku i partnersku zemlju“, kao i njenu „konstruktivnost u odnosu na evropsku agendu i proces liberalizacije viznog režima za građane Kosova“.

Dendijas i Gervala su razgovarali i o spoljnopolitičkim, evropskim i regionalnim pitanjima, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Dendijas, između ostalog, „naglasio da Zapadni Balkan treba da gleda u budućnost, a ne u prošlost“ i da perspektiva zemalja tog regiona „ima samo jedan put, Evropu“.

Dendijas je rekao da zaštita principa i vrednosti kao što su demokratija, vladavina prava i ljudska prava treba da bude politički, ekonomski i kulturni kompas za balkanske zemlje, piše u saopštenju.

Na drugom sastanku u nekoliko meseci, Gervala i Dendijas su razgovarali i o oblicima bilateralne saradnje, dodaje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari