“Glavna notarka zabranila kolegama da nam za vikend overavaju potpise”: Lista „Srbija protiv nasilja“ u Nišu tek od danas prikuplja podršku građana 1Foto: Pixabay/Leandro Aguilar

Predstavnici liste “Srbija protiv nasilja” u Nišu optužili su javnu beležnicu Zoricu Stojanović, koja je “sebe kategorisala kao glavnog notara”, da je zabranila svim beležnicima u gradu da prošlog vikenda overavaju potpise građana koji daju podršku toj listi.

To je razlog što je prikupljanje potpisa za ovu listu počelo tek danas, kazali su.

Đorđe Stanković, narodni poslanik i funkcioner Narodnog pokreta Srbije i Jelena Milošević, narodna poslanica i funkcionerka Stranke slobode i pravde, kazali su da je Stojanović odbila njihov zahtev za overu potpisa građana u subotu i nedelju, uz obrazloženje da se potpisi overavaju za „prioritetne liste“, a da je uz to zabranila i ostalim notarima da to rade, mada je među njima “bilo onih koji su želeli da im izađu u susret”.

Stanković je kazao da su nekoliko dana ranije tražili i nezvanično imali potvrdu da će za vikend dobiti ekipe notara za overu potpisa, a da su onda u petak dobili obaveštenje da se to ipak neće desiti.

„Odmah sam se čuo sa Zoricom Stojanović, koja je sebe kategorisala kao glavnog notara koji određuje ko će gde i kad da ide, što je njihov interni dogovor. Uz određeni pritisak i uticaj koji ima na ostale javne beležnike, ona nas je sprečila da za vikend prikupljanjamo potpise. Naš razgovor nije bio nimalo prijatan, a ona je kazala da od takve odluke neće odustati i da ćemo overavati potpise tek od ponedeljka- ako ona bude voljna”, kazao je Stanković.

Prema njegovim rečima, ovo je samo još jedan u nizu primera da je Niš talac Srpske napredne stranke.

„Sramota koju je ona na ovaj način napravila je velika, obrukala je svoju branšu i ceo grad. Ali, ovo se dešava svakog dana, da li u advokatskoj branši, da li u notarskoj branši. Bukvalno na svakom koraku postoje karteli koji nažalost ne dozvoljavaju običnim ljudima da rade svoj posao”, ocenio je on na konferenciji za novinare ispred kancelarije beležnice Stojanović.

Narodna poslanica Milošević je dodala da SSP ima informacije da prošlog vikenda u Nišu nije bilo prikupljanja potpisa za takozvane „prioritetne liste“ i jedina stranka koja je sakupljala potpise bila je Nova demokatska stranka.

„Grad Niš ima sedam notara, a svaki ima minimum tri ekipe, stariji i više. To znači da je dvadesetak ekipa bilo potpuno slobodno za vikend, ali samovoljom ove notarke lista ‘Srbija protiv nasilja’ nije dobila ono što joj po zakonu pripada“, kazala je ona.

Milošević je ocenila da predizborna kampanja u Nišu još nije ni počela, a da već imamo “brojne nepravilnosti”.

„Zorica Stojanović se ponela kao produžena ruka Srpske napredne stranke. Jako bi volela da čujem da li je to bila njena samovolja, da li je to uradila kao notar vođena sujetom ili je to neko od nje tražio. Ona duguje objašnjenje građanima koji su svojim potpisom hteli za vikend da podrže našu listu”, rekla je Milošević.

Ona je dodala da će se stranke sa ove liste dopisom obratiti Javno-beležničkoj komori i “zatražiti da se pozabavi ovim slučajem“.

Notarka Stojanović je na konferenciji za medije u svojoj kancelariji negirala optužbe opozicionih poslanika.

„Imali smo njihov poziv u petak u pola jedan, a zatim u četiri, ali kazala sam da su svi notari zauzeti i da sačekaju ponedeljak. Mi smo počeli sa overom potpisa u sredu i devet stranaka se prijavilo. Krenuli smo redom da radimo. Nije bilo smisla da oduzimamo ekipe od stranaka koje su na vreme započele rad da bi ih slali kod drugih“, izjavila je Stojanović.

Stojanović je kazala da tokom ovih izbora nije bilo do sada ni jedne primedbe strananaka na rad javnih beležnika.

Ona je kazala da svi javni beležnici u Nišu samostalno rade, te da su “svi nezavisni kao beležnici” i ona “ne može utiče na njih”.

Gde se prikupljaju potpisi

Listu “Srbija protiv nasilja” građani od danas mogu da podrže svojim potpisima na tri lokacije- u prostorijama na Trgu Pavla Stojkovića 5/7, u Obrenovicevoj ulici 10/3 i u Dušanovoj ulici 17b.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari