Gornjonedeljčani ne žele predsednikov performans 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Gornjonedeljičani ne žele nekakav predsednikov pozorišni performans, pun ucenjene publike koju bi dovukao u iznajmljenim autobusima. Ovaj narod je ipak mnogo važniji i mnogo veći od bilo kog bivšeg, sadašnjeg ili budućeg predsednika države, kažu za Danas Dragan Pajić, odbornik grupe građana „Smelo“ u Skupštini opštine Loznica i Đorđe Miketić, aktivista „Srca grada“, povodom najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će doći u Gornje Nedeljice.

Vučić je danas na konferenciji za novinare najvio svoj odlazak u Gornje Nedeljice, za par meseci ili možda i ranije, kada mu kompanija Rio Tinto dostavi studiju sa kojom će pred građane.

On je rekao i da će imati i bolji doček od poslanice Evropskog parlamenta Viole fon Kramon koja je doživela neprijatnosti od strane pristalica SNS kada je otišla u Gornje Nedeljice.

Dragan Pajić navodi da ako je tačno da će Rio Tinto platiti i dostaviti studiju, kao što je platio i izradu prostornog plana posebne namene i izveštaj o strateškoj proceni uticaja prostornog plana na životnu sredinu, može samo da kaže da je to apsolutno neprihvatljivo.

– Jer je to direktno sukob interesa kada privatna kompanija za svoje interese trajno stavlja van funkcije najvažniji resurse, zemlju i vodu koji pripadaju narodu. Onda taj ko to radi se ne može zvati predsednikom svoje države. Ta osoba može biti samo predsednik te strane kompanije. Ovaj narod je ipak mnogo važniji i mnogo veći od bilo kog bivšeg, sadašnjeg ili budućeg predsednika države – navodi Pajić.

Njegova grupa građana je u Skupštini opštine glasala protiv usvajanja dokumenta koji omogućava otvaranje rudnika litijuma Rio Tinta u Dolini Jadra.

A Đorđe Miketić ukazuje za Danas da je predsednik već odavno prisutan u Gornjim Nedejicama preko svojih emisara, odbornika grada Loznice koji su protivzakonito usvojilli plan izgradnje rudnika, preko agencije koja otkupljuje imanja, preko mešetara koji prete stanovništvu ili galame na evropske predstavnike koji žele da pomognu, preko korumpiranih javnih preduzeća koja su stranoj kompaniji dozvolila da sama projektuje prugu, puteve i energetsku mrežu.

– Naravno sve to protiv Ustava i zakona. Gornjonedeljičani ne žele nekakav predsednikov pozorišni performans, pun ucenjene publike koju bi dovukao u iznajmljenim autobusima. Gornjonedeljičani samo žele da ih se ostavi na miru, da nastave da proizvode hranu, školuju decu i hrane Srbiju – kaže Miketić, koji je bio sa Vilon fon Kramom u Gornjim Nedeljicama.

Kako Miketić dodaje, Ekološki ustanak i Akcija, predlažu rešenje da taj bogati kraj dobije zaštitu kao “region zdrave hrane” i uz subvencije države i evropskih fondova, sa sadašnjih 90 miliona evra od poljoprivrednih proizvoda, preko izvoza ta cifra poraste na 400 miliona.

– To je mnogostruko više nego što Rio Tinto nudi kao rudnu rentu, a nema uništenja prirode niti proterivanja stanovništva. Takođe, razvijamo projekat da se iz mačvanskog basena vode napravi akvadukt do Zrenjanina i ostatka Vojvodine. Tim jeftinim projektom bi se rešila dva ogromna problema, zaustvilla bi se destrukcija doline Jadra i obezbedila bi se pijaća voda u Vojvodinu i grad Zrenjanin koji je već 17 godina žedan, gde građani troše i do 200 evra mesečno za pijaću vodu. Znači umesto sumoprne kiseline – pijaća voda. Umesto otrovnog jalovišta – zdrava hrana! To je naša ideja – navodi on.

Kao zaključuje, dosta je bilo loših performansa i medijskih spinova, vreme je da konačno, slušajući potrebe građana, kao društvo projektujemo održivu budućost i izvesnost za sve nas.

Vilola fon Kramon je posle posete Gornjim Nedeljicama za Danas rekla da joj je to iskustvo bilo potvrda u praksi da vladajući SNS i dalje koristi svaku priliku da napadne i uguši bilo koji kritički glas,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari