Građanske inicijative: Brnabić da prihvati zahteve opozicije oko izbornih uslova 1foto: R.Z./ATAImages

Udruženje građana „Građanske inicijative“ zatražilo je danas od predsednice skupštine Ane Brnabić da prihvati predloge opozicije da se formira komisija koja će proveriti birački spisak, otvori Radio-televizija Srbije za sve učesnike izbora i spoje beogradski i svi lokalni izbori.

U saopštenju se navodi da zahtevaju od Brnabić da otvori temeljnu debatu o izbornim uslovima uz poštovanje preporuka kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), te da smatraju da je suštinski dijalog osnov za zaštitu demokratskih vrednosti i osiguranje integriteta izbornog procesa u Srbiji.

Dodaje se da bi prihvatanje pomenutih predloga opozicije prestavljalo prvi korak u kreiranju drugačije izborne atmosfere koja može obezbediti zažtitu izborne volje građana na narednim izborima.

„Podsećamo i na jednu od sedam prioritetnih preporuka ODIHR-a kojom se traži prestanak sprovođenja funkcionerskih kampanja tokom izbora. Po navodima ODIHR-a „predsednik Srbije Aleksandar Vučić, iako nije bio kandidat na ovim izborima, preuzeo je glavnu ulogu u aktivnostima kampanje i bio je stalno prisutan na događajima SNS-a, pojavljivao se na televiziji i bilbordima, čime je njegovoj stranci data neopravdana prednost“, navelo je udruženje građana „Građanske inicijative“.

To udruženje dodalo je da se u izveštaju Brnabić od 15. marta o primeni preporuka, navodi da će se o toj preporuci razgovarati na inkluzivan način sa svim relevantnim subjektima.

„Ponovljeni postupak predsednika, koji suprotno zaključcima ODIHR-a daje ime jednoj od izbornih lista, pokazuje nedostatak političke volje i zahteva hitan odgovor skupštine Srbije“, stoji u saopštenju.

Udruženje građana „Građanske inicijative“ zatražilo je i hitno pokretanje skupštinske debate o „kršenju Ustava od strane predsednika Srbije“, kao i početak najavljenog inkluzivnog razgovora o preporuci vezanoj za funkcionersku kampanju i učešće predsednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari