Građanski bunt u Loznici se nastavlja 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Svako sledeće zakazivanje sednice biće zakazivanje protesta ispred Skupštine grada Loznica, jedan je od današnjeg protesta građana u Loznici organizovanog na inicijativu udruženja Ne damo Jadar.

Protest je zakazan i za danas (utorak), ali i za naredne dane, sve dok lokalni parlament na dnevni red ne uvrsti raspravu o inicijativi građana da se iz Prostornog plana tog grada izuzme Prostorni plan posebne namene rudnika jadarita, usvojenog u julu a kojim se otvara prostor za rad kompaniji Rio Tinto.

Inicijativu, sa potpisima gotovo 5.400 građana je 1. novembra predalo ovo udruženje. Kako je Danasu tada rečeno, Skupština ima obavezu da u roku od 60 dana stavi tu inicijativu na dnevni red. Taj rok ističe krajem decembra.

Sednica Skupštine najpre je zakazana za ponedeljak, ali da su u nedelju uveče počeli da stižu pozivi lokalnim odbornicima da ipak neće održana. Zato je juče ispred Skupštine organizovan protest na kojem je bilo više stotina građana koji se protive rudniku litijuma kompanije Rio Tinto.

Izvestilac iz Ne damo Jadar koji je trebalo da prisustvuje sednici i obrazloži podnetu inicijativu kao prvu tačku dnevnog reda, dobio je poziv iz opštine telefonom da se sednica otkazuje. Na njegovo insistiranje da mu se pismeno potvrdi odluka o odlaganju, rekli su mu da to ne mogu – saopšteno je iz udruženja Ne damo Jadar.

Isti poziv, kako se dodaje u saopštenju, dobili su svi opozicioni odbornici.

Pred zaključenje ovog izdanja Danasa Dušica Barović, odbornica opozicione grupe građana Smelo nije imala nikakve podrobnije informacije. Ona za Danas kaže da nema zvaničnog obrazloženja zašto je skupština otkazana, ali ni odgovora za kada će ponovo biti zakazana.

Jedan od mogućih nezvaničnih razloga koji se čuo na protestu je da su odbornici u nedelju uveče shvatili da nemaju kvorum za održavanje sednice.

Sa protesta su pozvani gradonačelnik i predsednica skupštine grada da izađu na terasu i obrate se skupu i kažu zbog čega je današnja sednica otkazana i to u večernjim satima.

Atmosfera tokom protesta je bila mirna uz povike „lopovi, lopovi“, „ne damo Srbiju“, „Rio Tinto, marš sa Drine“.

Zapažen je i konjanik sa zastavama Srbije na sebi. Okupljeni su nosili transparente „Nema rudnika, nema referenduma“, a Marijana Trbović iz udruženja Ne damo Jadar rekla je da su „kolone ljudi blokirane da uđu u Loznicu“.

S oduševljenjem je primljena vest da je Šapčanin, Dragan Milovanović Crni (momak koji je zaustavio bager u subotu) pušten iz pritvora da se brani sa slobode.

Okupljeni mladi ljudi, rekli su medijskim izveštačima da su spremni da svojim telima brane Loznicu i okolna mesta, naročito Gornje Nedeljice, gde je plan da se otvori rudnik litijuma, jer veruju da će zatrovati ne samo ovaj kraj, nego i celu Srbiju.

S negodovanjem dočekana vest da je predsednik države Aleksandar Vučić već potpisao Zakon o referendumu što je izazvalo revolt okupljenih, koji su uzvikivali „Lopovi“.

Okupljeni su poručili Vučiću da je „dosta šibicarenja“ i a pri kraju skupa su pozvali patrijarha Porfirija da zamoli predsednika da se po hitnom postupku i Zakon o eksproprijaciji i Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi stave van snage i da će, ako to ne uradi biti odgovorni „za subotu, za početak građanskog rata u Srbiji“.

Govore su održali i brojni predstavnici lokalnih grupa građana iz svih krajeva Srbije, kao i fakultetski profesori, akademici i advokati.

Akademik Nenad Kostić bio je jedan od govornika. On je okupljenima poručio da su veliki projekti ove vrste su krađa. On je naveo da je dobio značku koja se na skupu nosi a na kojoj piše „Jadar“.

– Smatram je spomenicom koja će da svedoči u budućnosti gde smo bili danas. Jadar je jadac, znamo za jadac. Ne nasedajte pričama Rio Tinta. Rio tinto znači crna reka. Vidite najavu te crne reke, zaustavite je da bi opet bila bistra i čista voda. Sve što priča Rio Tinto su budalaštine. Oni misle da vi ne znate ništa. Ko god je imao epruvetu sumporne kiseline i ko god je video koliku šetu čini kap te kiseline može da pretpostavi šta će učiniti 1.000 tona koncentrovane sumporne kiseline koja će biti korišćena za lučenje litijuma iz jadarita. Obećavaju vam blagostanje kroz rudarenje. Ako je rudarenje put ka blagostanju onda bi Bor trebao da bude najbogatiji grad u Srbiji. Da li jeste, nije – poručio je Kostić.

Političari i aktivisti

Među okupljenim građanima bili su i predstavnici Ekološkog ustanka i Skupštine slobodne Srbije, kao i lideri Dveri Boško Obradović, Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović i Savo Manojlović iz Kreni-Promeni, arhitekta Dragoljub Bakić.

Koliko je zemljišta prodato

Jedan od govornika bio je i pravnik iz Loznice Dušan Filipović koji je rekao da je netačna tvrdnja koju iznose državni zvaničnici da su meštani već prodali zemljište Rio Tintu. Filipović je za N1 rekao da postoje dokumenti i da se prate podaci o prometu nepokretnosti. Prema našim saznanjima 140 hektara zemljišta je kupljeno, a neophodno je preko 600 hektara kupiti, rekao je Filipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari