Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić podržao mladiće i studente koji blokiraju Filozofski fakultet 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić podržao je studente i mladiće koji blokiraju Filozofski fakultet u Novom Sadu.

On se u razgovoru za Dnevnik nije osvrtao na apele dekanice i profesora ovog Fakulteta da su u ovu ustanovu upali ljudi koji većinom ne studiraju na ovom Fakultetu, a pitanje je da li deo njih uopšte studira.

Đurić je ponovio priču da profesor FF Dinko Gruhonjić veliča ustaše, što je ovaj profesor i novinar više puta demantovao.

„Nemam problem da kažem svoj stav o svim temama. Procenite sami da li je akademski to što studenati blokiraju Filozofski fakultet, u znak protesta protiv govora mržnje profesora Dinka Gruhonjića. Procenite i kakve je poruke poslao profesor žurnalistike Dinko Gruhonjić u Dubrovniku, gde je rekao da je ponosan što nosi ime po Dinku Šakiću, ustaškom zločincu i zapovedniku logora Jasenovac i Stara Gradiška, u kojima su stradale stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma?“, naveo je Đurić.

Dodao je da ne osporava da je demokratsko pravo Dinka Gruhonjića da govori gde god i šta god hoće.

„Ali, nije demokratsko pravo i sloboda govora da veličate ustaške zločince i da to pričate kroz osmeh. I da sutra učite studente. Da li ih tome uči? Da li je Gruhonjić mislio na studente kojima predaje i na to kako bi njegove poruke uticale na njih? A očigledno je da su i oni to razumeli kao govor mržnje, i kao veličanje nacizma i fašizma u 21. veku. I to niko ne može da im ospori, da izraze svoje neprihvatanje takve politike koju zagovara njihov profesor“, kaže Đurić .

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari