Gradska izborna komisija pozvala sve učesnike u izbornom postupku na obuku 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Gradska izborna komisija (GIK) saopštila je danas da je upućen dopis svim odborničkim grupama Skupštine Beograda koje će predlagati članove stalnog sastava biračkih odbora, sa pozivom da RIK-u predlože lica za učešće na obukama za rad u biračkim odborima, radi što bolje pripreme za sprovođenje predstojećih izbora.

Cilj obuka je unapređenje profesionalnih kapaciteta biračkih odbora, što je u skladu sa prioritetnom preporukom 2. Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) iz Konačnog izveštaja o posmatranju izbora održanih 17. decembra 2023. godine.

Ovom prilikom pozivamo sve potencijalne učesnike u izbornom postupku, kao i građane zainteresovane za rad u biračkim odborima, da se prijave na obuke u organizaciji Republičke izborne komisije i napominjemo da će sve informacije o obukama biti dostupne putem veb-prezentacije Republičke izborne komisije.

Posebno pozdravljamo inicijativu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave upućenu gradskim i opštinskim upravama i lokalnim izbornim komisijama da se revidiraju sva biračka mesta na kojima se glasalo na izborima održanim decembra 2023. godine, tako što broj birača na svakom biračkom mestu ne bi prelazio 1.800, dodaje Gradska izborna komisija.

To će uticati na smanjenje mogućih gužvi na biračkom mestu i usmereno je ka ispunjenju još jedne od preporuka iz izveštaja ODIHR, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari