Grbović: Države Srbije na Kosovu ima samo u sitnim tragovima 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

„Jasno je šta je Kosovo po Ustavu Srbije, imamo međunarodna dokumenta koja priznaju Kosovo kao deo Srbije, a imamo i značajan deo sveta koji priznaje nezavisnost Kosova. Države Srbije na Kosovu ima samo u sitnim tragovima“, rekao je predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Karakter današnje posete mandatarke Ane Brnabić Kosovu ocenjuje kao – hibridni.

„Brnabić kao premijerka mora da traži dozvolu za ulazak, to govori da je došlo do razrade onoga što je započeto Kumanovskim sporazumom. Pritom, ne može da uđe bez prelepljivanja tablica“, kaže Grbović.

„Po Ustavu Srbije, Kosovo je autonomna pokrajina. Mislim da je svakome jasno da postoji nesklad između zvanično definisanog i onoga što se dešava na terenu. Rešenje je između ta dva. Ja se nadam da ćemo do rešenja doći jer imamo opstrukciju u svakodnevnom životu, ozbiljne probleme za ljude koji žive na Kosovu i u Srbiji i zato mora da se rešava“, dodao je predsednik PSG.

Kako kaže, jasno je da su sve karte u rukama predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića.

„Ja zaista Anu Brnabić ne smatram legitimnim mandatarom, ona je poverenik za sprovođenje Vučićevih želja. Odlazak na Kosovo je marketinški trik kako bi se opoziciji i javnosti izbio argument da ona priča o Kosovu a da nikada nije otišla tamo kao predsednica Vlade. Da se pokaže da predstavnici Srba na Kosovu, onih političkih organizacija koje učestvuju u Vladi Aljbina Kurtija nju prihvataju kao premijera, to je pokušaj njene legitimizacije na više planova“, rekao je Grbović.

Pored toga što je Ana Brnabić posetila Kosovo, ministri iz Vlade Kosova danas su bili u Bujanovcu. Predsednik PSG dodaje da je suviše malo vremena prošlo da bismo mogli da govorimo o normalizaciji

„Ne bih se usudio da kažem da je to naznaka da će sve biti sjajno. Ali, bolje da pričamo o karakteru poseta nego o karakteru zabrana. Da a bi se do normalizacije došlo mora da se napravi još milion koraka“, smatra Grbović.

Na pitanje da li je moguće postići državno jedinstvo u vezi sa Kosovom, Grbović je rekao da je jedino državno jedinstvo ono koje je moglo da se postigne pre 20 godina.

„A to znači da nikada ljudi koji su učestvovali u kreiranju ratne atmosfere devedesetih i u gubitku svih ratova više ne mogu da odlučuju ni o jednom pitanju. Očigledno nismo došli do takvog jedintsva, pa mi poziv na državno jedinstvo deluje nemoguće. Kad vidim gomilu aktera koji pozivaju na nacionalni konsenzus, poput Boška Obradovića, Zavetnika, pa i Vuka Jeremića, ja se plašim da iza tog konsenzusa sledi mobilizacija, to nije nešto što bi PSG mogao da podrži“, kaže Grbović.

Kako kaže, podržao bi konstruktivan i normalan pristup u rešavanju porblema.

„Mislim da Srbija nije bez svih argumenata, potpisala je Briselski sporazum, ispunila je sve obaveze, ono što sam ja zamerao vlasti je što nije insistirala da se srpovede ono što je potpisala Priština. Srbija ima legitimitet da od onih koji nadgledaju proces zahteva da se sprovede ono što je potpisano. Srbija se postavila kao pouzdan partner u tom procesu i na osnovu toga ima pravo da traži da se manastiru Dečani vrati imovina, da se formira Zajednica srpskih opština“, kaže Grbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari