GrO Zajedno u Kragujevcu traži smenu člana Gradskog veća za zaštitu životne sredine Stefana Nikezića 1Foto: Z. S. M.

U petak, u kragujevačkom naselju Ilina voda građani su organizovali ekološki protest zbog fabrike peleta Dorado koja već godinama zagađuje okolinu. Protestu su prisustvovali i članovi stranke Zajedno: Nebojša Zelenović, profesorka Biljana Stojković, Aleksandar Jovanović Ćuta, Nikola Nešić, gradski odbornik i narodni poslanik Zajedno u okviru koalicije Moramo iz Kragujevca.

Gradski odbor Zajedno iz Kragujevca danas je u svom saopštenju zatražio razrešenje člana Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine, Stefana Nikezića, koji je izabran na predlog Socijalističke partije Srbije, zbog nezinteresovanosti za probleme u oblasti koju vodi u gradskoj vlasti.

– Zaštita životne sredine postala je veoma važna tema kako u Srbiji, tako i u Kragujevcu i regionu, i nije više mesto za namirivanje partijskih kadrova i koalicionih partnera, koji imaju visoke ambicije, a nedovoljno znanja i iskustva iz te oblasti, kaže se u saopštenju GrO Zajedno.

Oni ističu da su Kragujevčani navikli da gradonačelnik Nikola Dašić ne poštuje saradnike koje je birao ili su ih predložili koalicioni partneri, da se meša i pokušava da izvuče maksimalan broj poena kod građana, kroz nepotrebna pojavljivanja na mestima gde može da problem reši neko od većnika.

– Tako pre godinu dana uključio u rešavanje problema fabrike peleta „Dorado” u Ilinoj vodi i obećao izmeštanje u Lapovo. Od toga nije bilo ništa, ali od gradskog većnika za zaštitu životne sredine nije bilo ni traga ni glasa po tom pitanju, ali i o mnogim drugim ekološkim problemima u gradu. Nije se oglasio ni kada se u petak stranka Zajedno pridružila protestima građana Iline vode, Koštunjaka i Bresnice. Dok problem stoji, a građani se pritiskaju da odustanu od zahteva, Srbija obara rekorde po stopi smrtnosti od posledica zagađenja vazduha i na prvom mestu je u Evropi, kažu u svom obraćanju javnosti i medijima iz kragujevačkog odbora Zajedno.

Po njihovim rečima Nikezić se ne oglašava ni u vezi planiranog iskopavanja litijuma u okolini Rekovca, a litijum ne poznaje granice između opština i gradova, tako da će taj problem ugroziti i Kragujevac.

– To ne bi bilo ništa čudno da čak i opštinski odbor SPS iz Rekovca nije podržao proteste građana u okolini sela Sibnica. Naravno, on to nije uradio da ne bi naljutio gradonačelnika ili predsednika Gradskog odbora, Ivicu Momčilovića, koji zbog koalicionih odnosa u gradu mora da radi šta Dašić i SNS kažu, ističu iz Gro Zajedno Kragujevac.

Po njihovom mišljenju osim nedostatka inicijative i preuzimanja projekata „fotografisanja” iz Ministarstva ili povremenih čišćenja, za šta su nadležne komunalne službe, većniku za zaštite životne sredine nedostaje i formalno obrazovanje ili bilo kakvo interesovanje za ovu temu.

Zbog svega ovoga, stranka Zajedno poziva gradonačelnika, koji je najavio rekonstrukciju gradske vlasti da, kada već samog sebe ne želi da isključi iz neuspešnog upravljanja gradom, to bar može učiniti sa nekompetentnim i uplašenim kadrovima, koji ne pokazuju nikakavu inicijativu, a od rešavanja konkretnih problema na koje građani ukazuju se krije dok ne prođu ali na njegovu žalost, oni ne prolaze tek tako.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari