Grubješić: Bez dijaloga nema EU integracije 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Ako nema nam napretka u dijalogu koji bi vodio sporazumu Beograda i Prištine ne možemo da očekujemo ubrzanje procesa evropske integracije, izjavila je danas generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji u Srbiji Suzana Grubješić.

Na konferenciji „Veliko proširenje – pouke za zapadni Balkan“ u beogradskom Medija centru, Grubješić je podsetila da je Srbija od 2014. do danas otvorila manje od polovine pregovaračkih poglavlja – 16 od ukupno 35.

„Proces ide veoma sporo i niko ne može da bude zadovoljan brzinom procesa“, kazala je Grubješić. Proces ide sporo, tvrdi ona, upravo zbog nedostatka dijaloga Beograda i Prištine. Poglavlje 35 uz poglavlja 23 i 24 su poglavlja koja određuju tempo kojim Srbija napreduje prema EU.

„Promenila se i Evropa i mi, pa sada proširenje ide drugačije, ide sporije i teže, ali to ne znači da treba odustanemo“, kazala je Grubješić. Ako se obezbede svi elementi, od slobode medija do bezbednosti, onda je zemlja spremna za članstvo u Evropskoj uniji, poručio je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

„Često čujem da se zemlje kandidati pribojavaju da ih Evropska unija ne želi, međutim, akcenat treba saviti na reforme“, rekao je Fabrici.

On je istakao da te reforme ne treba da budu kozmetičke, a kao posebno važne izdvojio je reforme u oblastima vladavine prava i ljdskih prava u okviru poglavlja 23 i 24. Napomenuvši da za EU još ima nezavršenog posla i da je čeka integracija zapadnog Balkana, Fabrici je ukazao da se uslovi za prijem nisu promenili i da se EU nije baš u potpunosti promenila.

On je istakao bitnost procesa pomirenja i dobrosusedskih odnosa na zapadnom Balkanu. Ambasador Hrvatske Gordan Bakota poručio je da će tokom njenog presedavanja EU, u prvoj polovini 2020, u agendi visoko postaviti prostor zapadnog Balkana i njegovu evropsku perspektivu. Najavio je i održavanje samita Evropska unija – zapadni Balkan.

„EU je najbolja opcija i Hrvatsaka već sada vidi puno benefita i korsti od članstva u EU“. Ambasadorka Rumunije u Srbiji Oana Popa smatra da je Srbija jedna od vodećih kandidata za članstvo u EU i da se očekuje da ona bude primer ostalima u procesu proširenja. Navela je da će Srbija u tom poslu imati pomoć i podršku Rumunije. Otpravnik poslova ambasade Poljske u Srbiji Andžej Kinduk smatra da Srbija već pripada Evropi i kaže da Poljska samo čeka da se to ozvanični članstvom u EU. „U međuvremenu smo spremni da vam pomognemo“, poručio je Kinduk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari