Haradinaj: Prvo energetika pa sve ostalo 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je situacija u vezi sa energetskim tržištem na severu Kosova nepodnošljiva i da Kosovo treba da potvrdi vladavinu u energetskom sektoru na svojoj teritoriji.

„Srpska strana nije sprovela energetski sporazum. Jasno je da su dobili 30 miliona evra od ovoga. Ovu situaciju ne možemo tolerisati na neodređeno“, rekao je Haradinaj u Skupštini Kosova, prenosi RTK2.

Komentarišući dijalog sa Srbijom, Haradinaj je rekao da je tehnički deo zaustavljen, jer Kosovo insistira na primeni energetskog sporazuma, a Beograd želi pre svega uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

„Prošlo je neko vreme od kako tehnički dijalog ne teče, upravo zbog ove situacije. Smatrali smo da je beskorisno sedeti za stolovima ako energetika nije tačka broj jedan. Ne odbacujemo druge teme, ali ovo treba da bude na vrhu liste“, rekao je Haradinaj.

Sa druge strane, istakao je, srpska strana i EU žele da preurede agendu i da na vrh stave formiranje Zajednice.

„Razmenili smo neku ne tako prijatnu korespondenciju sa posrednicima u dijalogu i čekamo na budući razvoj situacije, a mislim da parlament ima sva prava da kaže da nema logike u rešavanju pitanja sa tako pogrešnim redosledom“, rekao je Haradinaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari