Haradinaj uputio pisma premijerima svih država "da okonča srpsku propagandu" 1Foto: Beta

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj danas je poslao pismo premijerima svih država sveta u kojem je napisao da je status Kosova utvrđen 17. februara 2008, proglašavanjem nezavisnosti.

On je na Fejsbuku napisao da im je u pismu objasnio prirodu dijaloga između Kosova i Srbije.

„Dijalog Kosova i Srbije je dijalog između dve suverene države i za subjekat nema finalni status Kosova, već normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije međusobnim priznanjem“, napisao je Haradinaj.

Haradinaj je napisao da tim pismom želi da „okonča srpsku propagandu da su status i teritorija Kosova još uvek na stolu“.

 

Veseljijev stav o taksama bez podrške Haradinaja

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ne podržava predlog predsednika Skupštine i Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija da se takse na robu iz Srbije i BiH suspenduju na rok od 120 dana jer smatra da nije ispunjen nijedan uslov za to.

Šef kabineta premijera Kosova Avni Arifi je za portal gazetaexpress.com rekao da nema promene stava Vlade o taksi.

„Takse neće biti ukinute. Nijedan od razloga zbog čega su uspostavljene takse nije uklonjen. Svi (razlozi) su tu“, kazao je Arifi.

I šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi je juče, nakon objavljivanja predloga Veseljija o suspenziji taksi, rekao da one ostaju na snazi jer Srbija nije promenila stavove po pitanju Kosova i nastavlja da se ponaša „destruktivno kao i ranije“.

Veselji je juče nakon sastanka sa američkim ambasadorom na Kosovu Filipom Kosnetom izjavio da se zalaže za suspenziju taksi na period od 120 dana.

„Ako i posle 120 dana ne budemo imali novu situaciju, u kojoj će se ponašanje Srbije i BiH iz korena promeniti, onda će se nastaviti sa istim taksama, ali i drugim odlukama koje automatski vode ka punom reciprocitetu“, napisao je Veselji na Fejsbuku.

On je ocenio da Kosovu „nije potreban kurs suprotstavljanja Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji“.

„Naprotiv. Jezik uslovljavanja prema našim glavnim strateškim partnerima, kao što su SAD i EU, neće pomoći Kosovu ni u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta niti na njegovom putu ka evroatlantskim integracijama“, naveo je lider DPK-a, najveće stranke u vladajućoj koaliciji u Prištini.

Protiv predloga Veseljija su se izjasnile i opozicione stranke u kosovskom parlamentu, dok je potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri na fejsbuku napisao da je upozorio premijera Haradinaja da će ga kad tad DPK napustiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari