Haradinaj vratio transkript jer je napisan ćirilicom 1Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj potvrdio je da je transkript sastanka ministra Ivana Todosijevića sa predstavnicima Radne grupe za izradu statuta Zajednice srpskih opština vraćen Ministarstvu administracije i lokalne samoprave, jer je dokument koji je poslat vladi napisan ćirilicom, prenosi RTK2.

Kako navode, Haradinaj je nakon sastanka vlade, na konferenciji za medije, rekao da je veoma važno da parlament bude informisan o toku dijaloga Prištine i Beograda i da bi u tu svrhu trebalo oformiti mehanizam, kojim bi se izveštavala skupština.

Predsednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je na konferenciji za medije da transkript razgovora ministra Todosijevića i predstavnika Radne grupe za izradu statuta ZSO nije pročitao, jer je izveštaj bio na ćirilici.

“Dokument je stigao na ćiriličnom pismu, iako mogu da pročitam, zatražili smo da izveštaj pošalju na tri jezika.To je i obaveza, jer kada mi šaljemo materijal, takođe šaljemo na tri jezika. Zatražili smo i  moramo dobiti izveštaj na zvaničnim jezicima, a ne samo na jednom. Ministarstvo rada treba da prevede transkript i da nam pošalje isti, na jeziku koji razumemo. Kada to bude dovršeno, onda ćemo analizirati materijal”, rekao je Haradinaj.

Govoreći o poslednjoj rundi dijaloga Prištine i Beograda održanoj u Briselu i potrebi parlamenta da bude upoznat sa sadržajem sastanka, premijer je rekao da bi trebalo stvoriti neku vrstu komunikacionog mosta između institucija i pregovaračkog tima.

„Dijalog je najosetljivija tema. Sada je u pitanju finalna faza dijaloga i bilo bi dobro da se oformi stalni protokol u komunikaciji između institucija i pregovaračkog tima u dijalogu. Uobičajno je da predsednik ne izveštava parlament, on se njemu obraća jednom godišnje. Po mom mišljenju veoma je važna uloga parlamenta u dijalogu, važno je da sve parlamentarne grupe znaju istinu i da budu informisane o dijalogu. Smatram da je veoma važno da parlament bude direktno uključen u proces”, dodao je Haradinaj.

Haradinaj je konferenciju za novinare održao nakon sastanka vlade na kome je podržan predlog fomiranja posebne Američke ekonomske zone u Opštini Đakovica. Premijer je govorio i o Zakonu o nivelizaciji plata u javnom sektoru, rekavši da će o tome biti reči naredne nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari