Hil sa Vučićem: Od Srbije očekujemo jasnu osudu ruske agresije na Ukrajinu 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom o aktuelnoj regionalnoj i globalnoj geopolitičkoj situaciji.

„Otvoren razgovor sa ambasadorom Hilom o aktuelnoj regionalnoj i globalnoj geopolitičkoj situaciji“, napisao je Vučić na Instagramu.

Dodao je da su razgovarali i o praktičnim pitanjima „poput investicija, ekonomske saradnje i energetske diverzifikacije“.

Vučić je istakao da je Srbija posvećena političkom dijalogu i ulaganju dodatnih napora u cilju razvoja regionalnih odnosa u svim oblastima i dodao da za našu zemlju očuvanje mira i stabilnosti u regionu ostaje jedan od ključnih prioriteta, čime se Srbija pokazala kao ozbiljan i odgovoran partner.

U tom kontekstu, predsednik je ponovio da inicijativa „Otvoreni Balkan“ predstavlja jedan od izuzetnih primera regionalne saradnje, koja je ojačala partnerstvo Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Govoreći o značaju snažnog ekonomskog zamaha Srbije, predsednik Vučić je posebno naglasio da prisustvo američkih kompanija koje uspešno posluju u našoj zemlji, ukazuje na dobre ekonomske odnose između Srbije i SAD, ali i potencira velike neiskorišćene mogućnosti na kojima bi trebalo dodatno zajednički raditi, budući da Srbija pruža odlično i stabilno okruženje za strane investitore.

Sagovornici su razmenili mišljenja i o dijalogu Beograda i Prištine, pri čemu su se saglasili da se otvorena pitanja u dijalogu mogu rešiti pod pokroviteljstvom EU, kako bi došlo do kompromisnih rešenja.

„Srbija nastavlja da insistira na razgovoru, jer je to jedini pravi put za rešavanje svih otvorenih pitanja i postizanje obostrano prihvatljivog dogovora“, naglasio je predsednik Vučić, a prenosi Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Ambasador Hil je ponovio podršku evropskim integracijama celog regiona Zapadnog Balkana, istakavši da je to jedan od prioriteta američke spoljne politike kada je u pitanju naš region. Hil je, takođe, pozdravio inicijativu „Otvoreni Balkan“ i dosledne napore Srbije da ekonomsku saradnju stavi u fokus regionalnog povezivanja, te je istakao da upravo ovaj vid zajedničkog rada na uspostavljanju čvrstih ekonomskih odnosa ujedno predstavlja i priliku za još snažnije i vidljivije promovisanje investicionih potencijala regiona.

Predsednik Vučić je zahvalio ambasadoru Hilu na podršci koju njegova zemlja pruža nastojanjima Srbije da diversifikuje izvore energije, a sagovornici su se saglasili da treba još snažnije da se radi na tome da i Srbija dobije pristup energetskim projektima na kojima se već uveliko radi.

„Od Srbije očekujemo jasno stanovište o poštovanju međunarodnog prava i osudi ruske agresije na Ukrajinu, kao i potpunu posvećenost reformama u oblasti vladavine prava i drugim oblastima, neophodnim za napredak na evropskom putu“, istakao je ambasador Hil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari